Antena Meniu Search
x

Ambasada Statelor Unite din Cuba, redeschisă după 54 de ani

Moment istoric la Havana! Ambasada Statelor Unite din Cuba a fost redeschisă după 54 de ani. Dar nu toţi s-au bucurat. Disidenţii cubanezi din Florida au ieşit în stradă, iar protestele au degenerat

Vezi și

Moment istoric la Havana! Ambasada Statelor Unite din Cuba a fost redeschisă după 54 de ani. Dar nu toţi s-au bucurat. Disidenţii cubanezi din Florida au ieşit în stradă, iar protestele au degenerat

Pentru prima oară după 54 de ani, drapelul înstelat flutură din nou la Ambasada americană din Havana. La ceremonie au fost invitaţi cei trei puşcaşi marini care, staţionaţi la aceeaşi ambasadă, au coborât drapelul Statelor Unite în 1961, la ruperea relaţiilor diplomatice.

Politica de izolare a Cubei, dusă până acum de Statele Unite, nu a dat rezultate, aşa că se impunea o schimbare, spune secretarul de stat american. Administraţia americană va continua să ceară guvernului de la Havana să respecte drepturilor omului.

"Rămânem convinşi că poporul Cubei ar fi servit, cel mai bine, de o democraţie reală, în care oamenii să fie liberi să-şi aleagă conducătorii, să-şi exprime ideile şi să-şi practice credinţa", a declarat John Kerry.

După ceremonie, însoţit de un impresionant contingent de agenţi de securitate, John Kerry a străbătut centrul istoric al Havanei, unde turiştii occidentali sunt tot mai numeroşi. El a şi cumpărat o frumoasă cutie destinată celebrelor trabucuri cubaneze. Kerry nu a cumpărat însă şi ţigări pentru a nu încuraja fumatul.

Cubanezii fideli regimului spun că aşteaptă, acum, ridicarea embargoului comercial american şi retrocedarea bazei de la Guantanamo. Iar disidenţii, dintre care unii s-au întâlnit cu John Kerry, speră că problema respectării drepturilor omului nu va fi uitată. Între timp, în Florida, evenimentul de la Havana suscită protestele exilaţilor politici cubanezi.

Spiritele s-au încins şi s-a ajuns la ciocniri între cei care-l criticau pe preşedintele Obama pentru normalizarea relaţiilor cu Cuba şi alţi emigranţi care, dimpotrivă, sărbătoreau evenimentul.

Redeschiderea ambasadei de la Havana a fost criticată şi de un senator american de origine cubaneză, candidat la preşedinţie. Acesta a promis că, dacă va ajunge la Casa Albă, va anula deciziile lui Obama din prima zi a mandatului. n-am dat cu ăsta, am pus-o ca să mai ilustraţi cu proteste şi bătăi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ambasada Statelor Unite din Cuba, redeschisă după 54 de ani