Antena Meniu Search
x

Americanii se pregătescă să lanseze un atac împotriva Coreei de Nord, susţine presa de peste Ocean

Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, vizând Coreea de Nord, dacă autorităţile de la Washington vor deveni convinse că Phenianul este pe punctul de a testa arme nucleare, au declarat mai mulţi oficiali americani din serviciile de informaţii citaţi de NBC News.

Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, vizând Coreea de Nord, dacă autorităţile de la Washington vor deveni convinse că Phenianul este pe punctul de a testa arme nucleare, au declarat mai mulţi oficiali americani din serviciile de informaţii citaţi de NBC News.

Atacul preventiv al SUA ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren.

Periculul unui astfel de atac este că Statele Unite ar putea provoca regimul volatil şi imprevizibil de la Phenian să lanseze propriul său atac asupra vecinului său din sud.

“Conducerea Coreei de Nord nu a dat absolut nici un semn sau interes în diplomaţie sau dialog cu niciuna dintre ţările implicate în acest dosar”, a explicat preşedintele departamentului pentru Coreea al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Victor Cha.

Pe acelaşi subiect

În aceste condiţii, mai mulţi oficiali americani au explicat că un eventual atac preventiv depinde, în primul rând, de consimţământul Guvernului sud-coreean. Sursele citate subliniază că Seului trebuie convins că acţiunea merită riscul.

Contactat de Reuters, Pentagonul a refuzat să comenteze informaţiile privind un posibil atac preventiv, subliniind că este politica sa să nu discute operaţiuni viitoare “şi nici să speculeze public privind scenarii posibile”.

„Comandanţii iau în considerare întotdeauna o gamă completă de opţiuni pentru a ne apăra în faţa oricăror situaţii”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, într-un comunicat.

“Angajamentul nostru faţă de apărarea aliaţilor noştri, inclusiv Republica Coreea (de Sud – n.r.) şi Japonia, în faţa ameninţărilor potenţiale, rămâne puternic”, a adăugat ea.

Poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri, din nord-estul ţării, este “pregătit” să servească, afirmă analiştii de la "38 North", un site care urmăreşte activitatea regimului comunist pe baza imaginilor din satelit, scrie AFP.

Imaginile “arată o activitate continuă în jurul intrării nord, noi activităţi în zona administrativă principală şi personal în apropiere de centrul de comandă”.

Coreea de Nord ar fi “plasat, aparent, un dispozitiv nuclear într-un tunel”, iar acesta ar putea fi detonat sâmbătă dimineaţă, au declarat mai mulţi oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului de postul de radio Voice of America.

Regimul comunist sărbătoreşte sâmbătă 105 ani de la naşterea fondatorul său, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider. Aceste ceremonii sunt adesea pretextul pentru desfăşurarea de forţe militare.

Cei aproximativ 200 de jurnalişti străini prezenţi în capitala ţării comuniste au fost anunţaţi să se pregătească pentru ceva “mare şi important”, dar nu au primit detalii.

Presa nord-coreană a ameninţat marţi că Phenianul va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite, la orice semn de agresiune americană. Avertismentul vine după ce Comanda Pacificului a mutat mai multe nave de război în apropierea peninsulei Corea.

Coreea de Nord, care este vizată de sancţiuni ONU, a efectuat cinci teste nucleare, dintre care două în 2016.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » Americanii se pregătescă să lanseze un atac împotriva Coreei de Nord, susţine presa de peste Ocean