Antena Meniu Search
x

Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul Boko Haram s-ar fi aruncat în aer pentru a nu fi capturat de rivali

Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, s-a aruncat în aer pentru a nu fi capturat de grupările jihadiste rivale.

de Redactia Observator

la 21.05.2021, 15:43

Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul Boko Haram s-ar fi aruncat în aer pentru a nu fi capturat de rivali
Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul Boko Haram s-ar fi aruncat în aer pentru a nu fi capturat de rivali - Profimedia Images

Potrivit unor informații, liderul Boko Haram s-ar fi sinucis pentru a nu fi captural de rivali. Alte surse susțin, însă, că jihadistul ar fi grav rănit, după ce a încercat să se împuște în piept. 

Nu este prima dată când Shekau este declarat mort, ca mai apoi să apară în materiale video în care îi batjocorește pe rivalii săi, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt al armatei nigeriene, Mohammed Yerima, a declarat pentru CNN „încă se investighează” informațiile privind moartea lui Shekau.

„Armata nu va confirma public moartea liderului Boko Haram din cauza a ceea ce s-a întâmplat în trecut. A fost jenant pentru armată când a mai făcut astfel de anunțuri. Știau că era rănit grav la acea vreme, dar credeau că nu va supraviețui rănirii", a declarat Seyi Adetayo, fondatorul serviciului de informații Eons Intelligence.

O sursă apropiată de Boko Haram a declarat că Shekau a murit miercuri seara după ce a detonat o vestă cu explozibil. Sursa nu este implicată în activitățile grupului, dar a avut un contact strâns de-a lungul anilor cu unii dintre membrii săi.

Shekau ar fi fost urmărit până la ascunzătoarea sa din pădurea Sambisa și i s-a cerut să se predea și să pledeze loialitate ISWAP, un grup care s-a desprins de Boko Haram în 2016 pentru a se alătura ISIS.

Adetayo a explicat faptul că moartea liderului Abubakar Shekau ar însemna sfârșitul grupării Boko Haram, care a câștigat notorietate internațională în 2014 după răpirea a 276 de școlare în Chibok. Peste 100 de victime sunt dispărute și în prezent.

„Este sfârșitul pentru Boko Haram, dar începutul unei noi ere. ISWAP este un inamic mai redutabil. Au o rețea internațională puternică. Mulți dintre comandanții Boko Haram, care nu se înțelegeau cu Shekau, au trecut la ISWAP", a mai spus Adetayo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul Boko Haram s-ar fi aruncat în aer pentru a nu fi capturat de rivali