Antena Meniu Search
x

ATAC DUR la adresa lui Trump: Are un vocabular format din 77 de cuvinte. Ceva mai rău de atât este doar o CATASTROFĂ nucleară

Unul dintre cei mai renumiţi scriitori americani, Philip Roth, îl atacă dur pe actualul preşedinte al Statelor Unite, spunând că Donald Trump este un ignorant, cu un vocabular format din 77 de cuvinte şi care este capabil să facă pagube colosale acestei ţări.

Unul dintre cei mai renumiţi scriitori americani, Philip Roth, îl atacă dur pe actualul preşedinte al Statelor Unite, spunând că Donald Trump este un ignorant, cu un vocabular format din 77 de cuvinte şi care este capabil să facă pagube colosale acestei ţări.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Philip Roth face trimitere la e-mailurile schimbate cu redacţia The New Yorker.

Democrat declarat, autorul afirmă: ”Mi s-a părut foarte tulburător să fii cetăţean în timpul mandatelor lui Richard Nixon şi George W. Bush, dar nimic din ce am văzut ca limitare a caracterelor ori inteligenţei lor nu se compară cu secătuirea de umanitate a lui Trump. Este neştiutor într-ale guvernului, istoriei, ştiinţei, filosofiei, artei, incapabil să exprime sau să recunoască subtilitatea ori nuanţa, fără urmă de decenţă”.

”Face uz de un vocabular de 77 de cuvinte, care ar trebui numit mai degrabă Jerkish (prostească) decât English (engleză)”, a mai afirmat el.

Scrisorile electronice transmise de scriitorul în vârstă de 83 de ani au venit ca răspuns la paralele făcută între victoria lui Trump în cursa pentru Casa Albă şi romanul ”Complotul împotriva Americii/ The Plot Against America” (2004), scris de Roth, în care Charles Lindbergh preia funcţia de preşedinte.

Philip Roth insistă că nu s-a gândit vreodată că un roman al său va fi un semnal de alarmă cu privire la ridicarea la putere a unei figuri precum Trump. ”Nu este vorba despre personajul Trump - genul imobiliar, capitalistul dur - care întrece imaginaţia. Este vorba despre Trump ca preşedinte al Statelor Unite. Romanul meu nu a fost scris ca un avertisment. Am vrut doar să îmi imaginez cum ar fi fost pentru o familie de evrei ca a mea, într-o comunitate evreiască precum Newark, să trăiască la finalul celui mai anti-semitist deceniu din istoria lumii. Ceva mai rău de atât este doar o catastrofă nucleară", spune scriitorul american.

Philip Roth, născut pe 19 martie 1933, în Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela ”Goodbye, Columbus”, publicată în 1959 şi premiată cu National Book Award pentru ficţiune. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu romanul ”Portnoy's Complaint” (1969). Premiat, în 1997, cu Pulitzer pentru ”Pastorala americană”, el a primit, un an mai târziu, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, unora ca John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.

Philip Roth a primit de două ori National Book Award şi National Book Critics Circle Award şi de trei ori PEN/Faulkner Award. În 2005, ”Complotul împotriva Americii” a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani pentru ”un roman istoric excepţional care abordează un subiect american” şi a fost declarată cea mai bună carte a anului de New York Times, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek şi multe altele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » ATAC DUR la adresa lui Trump: Are un vocabular format din 77 de cuvinte. Ceva mai rău de atât este doar o CATASTROFĂ nucleară