Antena Meniu Search
x

Avioanele, amenintate de hackeri cu un simplu telefon mobil

Teroristii ar putea prelua, de la sol, controlul unui avion de pasageri in zbor, cu un simplu telefon mobil programat in acest scop. Ingrijoratorul scenariu apartine unui expert in siguranta informatica.

Vezi și

Este usor de inteles ce se poate intampla daca, in timpul zborului, calculatorul de bord al unui avion trece sub controlul unui hacker aflat la sol. Consultantul german Hugo Teso, care este si pilot, spune ca un asemenea atac informatic de la distanta este perfect posibil. Dovada: un program creat, demonstrativ, chiar de el, care se poate incarca pe un simplu telefon mobil.

Pe langa telefon, Teso a mai avut nevoie de cateva piese pe care le-a cumparat, fara nicio greutate, de pe internet. Iar la program a lucrat trei ani. Dar acestea nu ar fi mari piedici pentru teroristi. “In cel mai rau scenariu pe care mi-l pot imagina, cineva ar putea incerca sa foloseasca aceste deficiente de securitate intr-o tentativa impotriva vietii persoanelor de la bordul avionului”, a explicat Hugo Teso.

Alti experti, dar si autoritatea aeronautica americana, indeamna, totusi, sa nu se intre in panica. In demonstratia sa, Teso a preluat controlul doar asupra unui simulator de zbor. Operatiunea ar fi mult mai grea la un avion real. Ceea ce nu inseamna ca avertismentul poate fi ignorat.

Chiar si Hugo Teso recunoaste ca pilotul avionului poate, oricand, sa renunte la calculatorul de bord si sa piloteze singur, ca pe vremuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Avioanele, amenintate de hackeri cu un simplu telefon mobil