Antena Meniu Search
x

Bancile s-au redeschis in Cipru

Dupa o intrerupere de 12 zile, bancile cipriote s-au redeschis in urma cu o ora. Ghiseele au fost luate cu asalt de depunatorii dornici sa-si retraga banii economisiti cu atata truda. Oamenii au la dispozitie sase ore, dupa care sucursalele se vor inchide din nou, pana marti.

Vezi și

Ieri, mii de ciprioti au manifestat, din nou, impotriva Uniunii Europene, considerata vinovata de necazurile tarii.

Oamenii au petrecut mare parte a noptii in strada. Cu totii- ingroziti de ceea ce va urma odata cu venirea diminetii. Bancile urmau sa se deschida pentru prima data de la adoptarea planului de salvare, dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise.

Adunati in fata Palatului Prezidential, oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale. Manifestatia s-a incheiat, in traditia locala, prin cantece, desi oamenii nu-si ascundeau disperarea.

In acest timp, la Banca Centrala au fost aduse, sub o paza severa, mai multe containere pline cu bancnote. Presa sustine ca ar putea contine miliarde de euro, desi nu exista confirmari oficiale. Depunatorii nu vor putea retrage mai mult de 300 de euro pe zi, iar transferurile financiare in strainatate sunt limitate la 5.000 pe luna, de persoana.

Guvernul justifica masurile prin riscul unei "fugi a capitalului" peste hotare, care ar putea duce la prabusirea bancilor, cu efecte dezastruoase asupra intregii economii. Sindicatul personalului bancar a facut apel la cetateni sa nu-si reverse mania asupra functionarilor care nu au nicio vina. Ministrul Finantelor a avertizat ca vor urma "zile si mai grele", iar oamenii se intreaba daca vor mai avea din ce trai in viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Bancile s-au redeschis in Cipru