Bulgaria acuză șase ruși că au aruncat în aer mai multe depozite de muniţie în ultimii 9 ani. Reacția Moscovei

De Redactia Observator.
Publicat: 29.04.2021, 15:05.
Actualizat: 29.04.2021, 15:16

Parchetul bulgar a stabilit o legătură între patru explozii care au avut loc în perioada 2011-2020 la depozite de muniţie destinată Ucrainei şi Georgiei şi şase cetăţeni ruşi care ar fi intrat în țară cu presupusul scop de a împiedica livrarea, relatează AFP.

Bulgaria acuză șase ruși că au aruncat în aer mai multe depozite de muniţie în ultimii 9 ani. Reacția Moscovei

Depozitul de muniție Vrbetice din Cehia, care a explodat în 2014

Profimedia

”S-a demonstrat, în cadrul anchetei, că şase cetăţeni ruşi au petrecut timp pe teritoriul bulgar în jurul datelor exploziilor”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, la Sofia, o purtătoare de cuvânt a parchetului, Siika Mileva. ”Probe foarte fiabile de care dispunem conduc la concluzia că scopul era oprirea livrărilor” muniţiei către Ucraina şi Georgia, a subliniat ea. Cele patru explozii - în prezent neexplicate - nu s-au soldat cu victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă, după un mod de operare ”asemănător”.

Cea mai recentă explozie a avut loc la un depozit situat situat în apropiere de oraşul Maglij și care aparţine întreprinderii militare Arsenal, considerată una ”de importanţă strategică în securitatea naţională”. Alte două depozite, vizate în 2011 şi 2015, erau folosite de compania Emco, aparţinând producătorul de armament bulgar Emilian Gebrev care a fost, în 2015, victima unei tenative de otrăvire, împreună cu fiul său şi cu unul dintre oficialii întreprinderii. Magistrata a evocat ”suspiciuni extrem de fondate”, potrivit cărora aceste evenimente ar fi legate între ele. Ea a făcut o legătură cu ”crime grave comise pe teritoriul altor ţări”, referindu-se la o explozie soldată cu 2 morţi la un depozit de armament ceh, în 2014, şi la tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în Marea Britanie, în 2018.

Reacția sarcastică a Rusiei

Citește și:

Cooperăm cu Cehia, într-o încercare de a stabili existenţa unei filiere ruseşti”, a anunţat Mileva. Praga a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse că au cauzat explozia din 2014, deschizând o criză diplomatică cu Moscova, care respinge orice acuzaţii în acest dosar. Gebrev deţinea muniţie în acest depozit situat în apropiere de satul ceh Vrbetice. În urma anunţului procuraturii, Ministerul bulgar de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei în Bulgaria Eleonora Mitrofanova ”la o întâlnire”, joi. ”În curând vom fi acuzaţi că l-am asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand”, a declarat ironic, la Moscova, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care a sugerat că Sofia încearcă ”să rivalizeze” cu Praga.

Lavrov a îndemnat totodată Uniunea Europeană (UE) ”să analizeze situaţia” din Bulgaria şi Cehia, unde ”antreprenori privaţi sunt implicaţi în comerţul cu armament şi stocarea muniţiei”. Emco a reproşat parchetului bulgar faptul că acţionează tardiv, după ce a ”ascuns activităţile serviciilor ruse timp de ani de zile”. Potrivit unor surse militare ucrainene, citate de site-ul de investigaţii Bellingcat, această companie a ”jucat un rol crucial în consolidarea capacităţilor apărării ucrainene atunci când integritatea teritorială a acestei ţări era ameninţată”. ”Emco era singurul furnizor străin capabil să furnizeze armatei ucrainene muniţie” compatibilă cu armele din era sovietică, a scris luni Bellingcat.

În dosarul otrăvirii lui Gebrev, trei ruşi au fost inculpaţi anul trecut, inclusiv un ofiţer din cadrul serviciilor militare de informaţii ruse (GRU), considerat totodată suspect în tentativa de otrăvire a lui Skripal. Cei trei nu au fost prinși.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.