Antena Meniu Search
x

Care sunt adevăratele intenții ale Chinei în războiul din Ucraina. Ce cred experții occidentali după ce Xi Jinping şi Volodimir Zelenski au discutat

Apelul telefonic dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski marchează cel mai concret pas făcut până în prezent de China pentru a prelua rolul de mediator în războiul dintre Rusia și Ucraina. Dar conversația de o oră, considerată a fi prima dintre cei doi lideri în cele paisprezece luni de la începutul ostilităților, vine de asemenea cu câteva propuneri concrete pentru modul în care Beijingul ar putea participa la negocierile dintre cele două țări, transmite CNN.

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 22:41

Care sunt adevăratele intenții ale Chinei în războiul din Ucraina. Ce cred experții occidentali după ce Xi Jinping şi Volodimir Zelenski au discutat - Profimedia

Eforturile Beijingului de a ameliora relațiile dintre Rusia și Ucraina au avut de suferit la începutul acestei săptămâni, după ce diplomatul de vârf al Chinei de la Paris a sugerat într-un interviu televizat că fostele state sovietice nu au niciun statut în temeiul dreptului internațional - văzut o susținere a viziunii lui Putin cu privire la statutul statului ucrainean.

"Este greu să separăm momentul apelului Xi-Zelensky de aceste evenimente", a declarat Brian Hart, membru al think-tank-ului Centrul pentru Studii strategice și Internaționale din Washington, China Power Project.

"Xi a programat probabil apelul pentru a potoli temerile din Europa, dar rămâne de văzut dacă apelul va ajuta Beijingul. Înalții oficiali de la Beijing retras declarațiile ambasadorului, dar daunele au fost făcute, ceea ce a dus la încercări ale Beijingului de a îmbunătăți relațiile cu o mare parte din Europa", a adăugat el.

Xi vrea să fie mediatorul războiului din Ucraina

Președintele Xi a promis că China "nu va sta deoparte" și a planificat să trimită un trimis special pentru a promova comunicarea "cu toate părțile" în vederea negocierilor de pace. Aceasta pare să fie o mișcare similară cu măsurile pe care Beijingul le-a luat în alte conflicte regionale, inclusiv cele din Afganistan și Siria.

"Chinezii au, de asemenea, așteptări realiste cu privire la ceea ce pot realiza, deoarece nimeni nu crede că Rusia sau Ucraina sunt pregătite să se așeze și să vorbească în acest moment", a declarat Yun Sun, director unui think tank din Washington. În schimb, decizia Chinei de a-l suna pe Zelensi acum ar putea fi mai mult o încercare de a valorifica sprijinul francez pentru rolul său de mediator după o vizită recentă a președintelui francez Emmanuel Macron în China și de a câștiga orice beneficii din partea Europei, a adăugat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Care sunt adevăratele intenții ale Chinei în războiul din Ucraina. Ce cred experții occidentali după ce Xi Jinping şi Volodimir Zelenski au discutat