Carnavalul de la Rio, nelipsit de incidente. Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi bastoane

De Redactia Observator.
Publicat: 06.03.2019, 07:45.
Actualizat: 06.03.2019, 10:32

Se va afla câştigătorul întrecerii şcolilor de samba, competiţie foarte disputată, ca în fiecare an. În acest timp, muzica şi dansul continuă şi pe străzile oraşului.

Se va afla câştigătorul întrecerii şcolilor de samba, competiţie foarte disputată, ca în fiecare an. În acest timp, muzica şi dansul continuă şi pe străzile oraşului. Petrecerile de cartier atrag zeci de mii de oameni, printre care mulţi turişti străini. Dar în asemenea mulţimi se întâmplă şi incidente, urmate de intervenţii în forţă ale poliţiei.

O petrecere de stradă cu aproape 100.000 de participanţi a fost întreruptă brusc de intervenţia poliţiştilor, cu gaze lacrimogene şi bastoane. Ei au pus, astfel, capăt unei încăierări care ameninţa să degenereze. Indivizii turbulenţi au fost arestaţi, pentru ca petrecerea să poată continua.

Locuitorii unui alt cartier au format, ca în fiecare an, aşa-numita "orchestră zburătoare" şi au ieşit în stradă, unde au luat oamenii la dans. La invitaţie a răspuns o mulţime uriaşă.

Carlos Smith: Sărbătorim 10 ani de activitate. În ultimii cinci-şase ani, am avut de fiecare dată 80 - 100.000 de oameni.

Dar oricât de însufleţite ar fi petrecerile stradale, faima carnavalului din Rio o aduce întrecerea şcolilor de samba, pe arena construită special în acest scop, Sambadromul.

În două zile, 14 ansambluri cu uriaşe care alegorice defilează prin faţa zecilor de mii de spectatori şi a unui juriu exigent care le dă note pentru 10 categorii. Competiţia este extrem de disputată. Dar pentru dansatori, cei mai mulţi proveniţi din cartierele sărace ale oraşului, simpla participare este o mare bucurie.

Anul acesta, politica a căpătat un loc important pe Sambadrom. Una din şcoli a folosit parada pentru a critica reducerea alocaţiilor bugetare pentru cultură. Iar alta a omagiat victimele violenţei din Brazilia şi în special o activistă pentru drepturile omului, asasinată anul trecut.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.