Antena Meniu Search
x

Catalonia, independență doar pe jumătate! Carles Puigdemont a declarat, în mod simbolic, independenţa regiunii

La mai bine de o săptămână după Referendumul pentru independenţă, preşedintele Cataloniei şochează.

Vezi și

La mai bine de o săptămână după Referendumul pentru independenţă, preşedintele Cataloniei şochează. Aseară, în plenul Parlamentului catalan, liderul secesionist a ales calea de mijloc. Carles Puigdemont a declarat, în mod simbolic, independenţa regiunii. Apoi, tot el a suspendat punerea în aplicare a deciziei pentru un dialog cu Madridul.

O naţiune întreagă şi-a ţinut răsuflarea când preşedintele regiunii şi-a început discursul. Cu o întârziere de o oră şi jumătate faţă de ora anunţată. Presat de Europa şi chiar de membrii propriei tabere pro independenţă, Carles Puigdemont a ales, însă, calea medierii. A promis un stat de sine stătător, dar a suspendat declaraţia de independenţă pentru a lăsa poarta deschisă dialogului cu Madridul.

Peste 900 de jurnalişti din toate colţurile lumii s-au acreditat pentru a transmite momentul istoric. În acest timp, în stradă, zeci de mii de oameni sperau să fie martori la scrierea primei pagini a Cataloniei independente.

La Madrid, decizia a fost primită cu şi mai multă prudenţă.

Aproape de miezul nopţii, preşedintele catalan a semnat declaraţia de independenţă, urmat de 70 de parlamentari. Documentul prevede crearea unei republici catalane independente dar şi deschiderea negocierilor cu statul spaniol pentru stabilirea unui sistem de colaborare care să fie benefic pentru ambele părţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Catalonia, independență doar pe jumătate! Carles Puigdemont a declarat, în mod simbolic, independenţa regiunii