Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cazul femeii care s-a sinucis în secret cu Capsula Sarco. Dispozitivul, confiscat pentru că nu respectă "legea privind siguranţa"

Este scandal de proporţii în Elveţia. Cinci persoane, printre care şi medici, au fost reţinute după ce o pacientă din Statele Unite, care suferea de o boală gravă, şi-a pus capăt zilelor folosind în premieră un dispozitiv denumit capsula Sarco. Moartea femeii a avut loc la o zi după ce Guvernul anunţase că este ilegală utilizarea unei astfel de capsule în Elveția.

de Redactia Observator

la 25.09.2024 , 20:30

Sinuciderea controversată a avut loc luni, în cel mai mare secret, într-o zonă izolată din apropierea graniţei dintre Elveţia şi Germania. Sarco, Capsula morţii, a fost plasată la marginea unei păduri. Locul a fost ales chiar de cea care a vrut să îşi pună capăt zilelor, o femeie de 64 de ani din Statele Unite. Ea suferea de o boală autoimună gravă şi avea dureri severe. Apropiaţii spun că îşi dorea să moară de mai bine de doi ani şi a ales singură momentul în care viaţa ei se va sfârşi. Deşi sinuciderea asistată este permisă în Elveţia, autorităţile de aici ajunţaseră cu o zi înainte că dispozitivul Sarco nu poate fi utilizat în această ţară, pentru că nu respectă legile elveţiene.

Cinci persoane au fost arestate după sinuciderea femeii

După moartea femeii, echipele de criminalişti au confiscat capsula și au arestat cinci persoane, printre care şi cadre medicale, care au asistat la proces.

Vezi și

"Capsula nu îndeplinește cerințele Legii privind siguranța produselorși şi, prin urmare, nu poate fi introdusă pe piață. Pe de altă parte, utilizarea azotului în scopul sinuciderii nu corespunde scopului prevăzut de Legea privind substanțele chimice", spune Elisabeth Baume-Schneider, Ministru de Interne.

Procurorii au deschis acum o anchetă pentru suspiciuni de incitare și complicitate la sinucidere.

"Unii oameni nu sunt deloc de acord cu ideea de sinucidere asistată şi nu vor fi niciodată. De cele mai multe ori, acești oameni au convingeri religioase și spun că aceasta este o chestiune numai între tine și Dumnezeu", spune Philip Nitschke, inventatorul capsulei.

Botezată Sarco, o prescurtare de la cuvântul sarcofag, capsula care nu a mai fost folosită până acum, este concepută pentru a-i permite unei persoane aflate în interior să apese un buton care elimină azot gazos în camera sigilată.

"Metoda azotului este folosită, de ceva vreme, în mișcarea dreptului de a muri. Oamenii obişnuiau să folosească lucruri mai puţin atractive, precum pungi de plastic și încercau să folosească gaz dintr-un cilindru pentru a-şi pune capăt vieţii. Acest lucru transformă procesul în ceva mult mai elegant, mult mai frumos", spune Philip Nitschke, inventatorul capsulei.

Capsula Sarco a declanşat, însă, dezbateri aprinse încă de la lansarea sa. Criticii spun că dispozitivul face actul sinuciderii prea accesibil, iar oamenii care suferă nu mai iau în calcul nicio altă variantă de ajutor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Cheltuiţi mai mult din bugetul familiei pentru produsele pentru copii decât pentru alte articole esenţiale?
Observator » Ştiri externe » Cazul femeii care s-a sinucis în secret cu Capsula Sarco. Dispozitivul, confiscat pentru că nu respectă "legea privind siguranţa"