Antena Meniu Search
x

Ce ajutor militar au anunțat Statele Unite pentru Ucraina chiar de Ziua Victoriei. Reacția lui Volodimir Zelenski

Statele Unite au anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, destinat în special consolidării apărării aeriene împotriva atacurilor Rusiei, transmite AFP. Acest nou ajutor reflectă "hotărârea Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina prin furnizarea de resurse esenţiale pe termen scurt, cum ar fi sisteme de apărare aeriană şi muniţii", întărindu-i în acelaşi timp capacitatea de a se apăra "pe termen lung", se arată într-un comunicat al Pentagonului, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 18:17

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Ce ajutor militar au anunțat Statele Unite pentru Ucraina chiar de Ziua Victoriei. Reacția lui Volodimir Zelenski - Profimedia

Nu este vorba de o asistenţă directă din stocuri americane, ci de finanţare pentru achiziţii de armament pe termen mai lung, evitându-se astfel apelarea la arsenalul SUA, care a fost deja solicitat. Pachetul de ajutor nu specifică tipul de sistem de apărare aeriană preconizat, dar oferă muniţie pentru sistemele anti-dronă.

Ucraina a cerut în mod repetat Occidentului să livreze mai multe blindate, artilerie, muniţie, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tragere cu rază lungă de acţiune pentru a lovi logistica rusă mult în spatele liniei frontului. Această nouă tranşă ridică la peste 36 de miliarde dolari totalul ajutorului militar american acordat Ucrainei de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat marţi aprecierea pentru noul ajutor militar acordat de SUA ţării sale."Apreciem acest semn de solidaritate cu Ucraina, într-o zi simbolică pentru noi - Ziua Europei şi Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. Împreună ne îndreptăm spre o nouă victorie", a declarat acesta, pe Twitter. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Ce ajutor militar au anunțat Statele Unite pentru Ucraina chiar de Ziua Victoriei. Reacția lui Volodimir Zelenski