Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce înseamnă coborârea pragului nuclear de către Putin şi cât de periculoasă este modificarea doctrinei ruse. Analiză

Vladimir Putin a lansat miercuri o nouă amenințare nucleară împotriva Occidentului. Președintele rus a declarat că un atac cu arme convenționale asupra Rusiei din partea statelor non-nucleare ajutate de puteri nucleare va fi perceput ca un atac comun. Ce înseamnă coborârea pragului nuclear? Părerile sunt împărţite, arată o analiză The Washington Post (WP). În timp ce unii analişti susţin că Putin şi-a dat seama că nu-și mai poate apăra liniile roșii după prea multe ameninţări cu apocalipsa nucleară, alţii cred că noua schimbare arată că Rusia nu se mai aşteaptă să învingă Ucraina cu arme convenționale. Alte voci sunt de părere că este un mesaj conceput să avertizeze Occidentul că tipul de ajutor pentru Ucraina despre care se discută acum ar putea fi problematic iar "incertitudine și ambiguitatea" unui răspuns rus ar impune precauţie.

de Redactia Observator

la 26.09.2024 , 11:54

Ce înseamnă coborârea pragului nuclear de către Putin şi cât de periculoasă este modificarea doctrinei ruse. Analiză WP Ce înseamnă coborârea pragului nuclear de către Putin şi cât de periculoasă este modificarea doctrinei ruse. Analiză WP - Profimedia

Vladimir Putin actualizează doctrina nucleară oficială, coborând pragul de utilizare a armelor nucleare de către Rusia. Noua ameninţare a fost lansată la o întâlnire a Consiliului de Securitate al Rusiei, unde Putin a spus că, în lumina "apariției unor surse de amenințări și riscuri militare pentru Rusia și aliații noștri", specialiștii din Ministerul Apărării și din alte agenții guvernamentale au făcut timp de un an o revizuire aprofundată a doctrinei nucleare a țării.

Cât de periculoasă este modificarea doctrinei nucleare ruse

"Versiunea actualizată a documentului propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat fără arme nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unui stat cu arme nucleare, să fie considerată ca un atac comun asupra Federației Ruse", a spus Putin. Condițiile pentru lansarea unui răspuns nuclear din partea Rusiei vor fi "informații sigure despre o lansare masivă de mijloace de atac aerospațial care să treacă frontiera noastră de stat". "Ne rezervăm dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și Belarusului", a adăugat el.

Articolul continuă după reclamă

Anunțul vine după o serie de amenințări nucleare din partea oficialilor ruși în fața solicitărilor ucrainene adresate Statelor Unite și altor aliați de a ridica restricțiile asupra rachetelor occidentale. În prezent, Ucraina nu are voie să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune furnizate de aliații săi împotriva țintelor aflate adânc în Rusia.

Pe acelaşi subiect

Propagandiştii ruşi: Este deja posibil să lovim Kievul cu arme nucleare

Analiștii occidentali au respins multe dintre amenințările nucleare ale Rusiei pe care le-au numit improbabile, spunând că Putin caută alte modalități de a răspunde la sprijinul oferit Ucrainei de Occident. Kremlinul, spun ei, şi-a dat seama că utilizarea repetată a amenințării nucleare începe să-și piardă din putere, iar liniile roșii ale Moscovei sunt în mod constant depășite.

Propagandiștii și oficialii ruși s-au grăbit însă să întărească declarațiile lui Putin. Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare din Duma de Stat sau camera inferioară a parlamentului rus, a spus în presa de stat că modificările propuse la doctrina nucleară a Rusiei "vor permite acesteia să devină mai flexibilă și mai eficientă"."Modificările au fost făcute pentru a ne asigura că doctrina corespunde realităților de astăzi", a adăugat Kartapolov.

Propagandistul rus Serghei Markov a scris pe Telegram că pragul pentru utilizarea armelor nucleare a fost coborât și a prezis că va fi mai ușor pentru Rusia să desfășoare astfel de arme. "În general, asta înseamnă că Rusia, în conformitate cu noua doctrină, poate folosi acum arme nucleare împotriva Ucrainei. Agresiunea Ucrainei în regiunea Kursk există. Există sprijinul nuclear al SUA, Marii Britanii și Franței. Deci este deja posibil să lovim Kievul cu arme nucleare", a spus Markov. Markov a adăugat că Moscova a fost împinsă să-și modifice doctrina nucleară de "amenințarea cu escaladarea totală a războiului împotriva Rusiei de către Occident".

Analişti: Rusia nu mai poate să învingă Ucraina cu arme convenționale

Abbas Galliamov, un analist politic rus și fost consilier de discursuri al lui Putin, a numit declarația președintelui "o rușine totală". "Au indicat din nou că nu se mai așteaptă să poată să învingă Ucraina cu arme convenționale", a scris Galliamov pe Telegram. 

Pavel Podvig, un analist militar de la Geneva, care conduce Proiectul Forțelor Nucleare Ruse, a declarat pentru The Washington Post că amendamentele au fost concepute pentru a crea "incertitudine și ambiguitate cu privire la posibilitatea unui răspuns" și a descris versiunea anterioară a doctrinei ca fiind considerată de mulți în Rusia ca fiind "destul de restrictivă". "În general, este un mesaj care este conceput să avertizeze Occidentul, în acest caz, că tipul de asistență despre care se discută acum ar putea fi problematic", a spus el. Podvig a adăugat că declaraţiile lui Putin vor declanșa multe întrebări cu privire la definiția unui atac împotriva Rusiei și "ar obliga lumea să ghicească şi să fie precaută cu privire la orice ar putea semăna cu un atac".

În timp ce Occidentul a deliberat dacă să aprobe utilizarea rachetelor sale cu rază lungă de acțiune pentru lovituri ucrainene pe teritoriul Rusiei, au existat indicii că Moscova se gândește să-și actualizeze doctrina nucleară. În iunie, Putin a spus că doctrina nucleară a Rusiei este un "instrument viu" care s-ar putea schimba în conformitate cu evenimentele mondiale.

Iar la începutul acestei luni, viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat presei de stat ruse că Moscova va aduce modificări doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare ca răspuns la ceea ce consideră că este o escaladare occidentală a războiului din Ucraina. "Lucrările sunt într-un stadiu avansat și există o intenție clară de a face corecții", a declarat Riabkov pentru TASS.

Doctrina nucleară anterioară, stabilită printr-un decret din 2020 al lui Putin, afirma că Rusia ar putea folosi arme nucleare în cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului. "Șoimii ruși" și analiști militari l-au îndemnat de multă vreme pe Putin să coboare pragul de răspuns nuclear pentru a "trezi la realitate" inamicii Rusiei din Occident, concluzionează WP. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Ştiri externe » Ce înseamnă coborârea pragului nuclear de către Putin şi cât de periculoasă este modificarea doctrinei ruse. Analiză