Antena Meniu Search
x

Cel puţin 700 de membri ai unui trib sirian, executați de islamiști

Gruparea teroristă sunnită Statul Islamic a executat cel puţin 700 de membri ai unui trib sirian care i se opunea, potrivit unor surse locale. Majoritatea celor ucişi erau civili.

Vezi și

 Gruparea teroristă sunnită Statul Islamic a executat cel puţin 700 de membri ai unui trib sirian care i se opunea, potrivit unor surse locale. Majoritatea celor ucişi erau civili.

Sute de membri ai unui trib din estul Siriei au fost ucişi, în ultimele două săptămâni, de luptătorii aşa-numitului Stat Islamic, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. 300 de bărbaţi au fost executaţi într-o singură zi, după ocuparea unui oraş de către teroriştii sunniţi.

Multe victime au fost decapitate. Statul Islamic a cucerit, în ultimul timp, teritorii întinse din Siria şi Irak, unde a proclamat un aşa-numit "califat" condus de liderul său. Gruparea îi reprimă sângeros pe creştini, pe musulmanii şiiţi şi pe credincioşii altor culte din regiune. Numărul victimelor este de ordinul sutelor şi în Irak.

Situaţia a pus în alertă Occidentul, mai ales după ce Statul Islamic a cucerit importantul centru petrolier Mosul şi un mare baraj din apropiere. Controlul barajului le permite islamiştilor să întrerupă alimentarea cu energie electrică şi apă a unei mari părţi din Irak sau chiar să declanşeze inundaţii catastrofale.

Singura forţă terestră care se poate opune Statului Islamic este armata provinciei autonome Kurdistan, care a trecut la luptă pentru recucerirea barajului. Câteva ţări europene au început să le livreze kurzilor armament iar Statele Unite le oferă sprijin aerian de pe portavioane. Aceasta este prima intervenţie armată americană în Irak de la retragerea trupelor Statelor Unite, în 2011.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cel puţin 700 de membri ai unui trib sirian, executați de islamiști