Antena Meniu Search
x

China își crește "exponențial" flota. Experții se declară "profund îngrijorați" de ambițiile Beijingului în Oceanul Pacific

China își crește  "exponențial"  capacitatea de luptă și a relansat producția de masă a distrugătoarelor cu rachete ghidate. Ziarul Global Times, aflat sub controlul Beijingului, a raportat marți că China își va finaliza expansiunea și modernizarea militară până în 2035, "inclusiv dezvoltarea unei flote oceanice, pentru a se potrivi cu statutul internațional al țării și pentru a-și apăra mai bine interesele", notează The Guardian.

de Adrian Popovici

la 24.08.2022, 13:07

China vrea să își extindă puterea militară pentru a se potrivi influenței sale economice. - Hepta

Naval News a raportat că China construiește cinci distrugătoare de tip 052D, capabile să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune. John Blaxland, profesor de studii internaționale de securitate și informații la Centrul de studii strategice și de apărare al Universității naționale australiene, a declarat că expansiunea militară a Chinei este "profund îngrijorătoare".

Profesorul subliniază faptul că Beijingul a trecut în ultimii ani de la o forță navală proiectată să lupte în apele din apropierea coastelor către o forță gata să lupte în apele internaționale. "Ele sunt concepute pentru a afirma influența Chinei și pentru a se potrivi cu creșterea sa economică, nu doar în Marea Chinei de Sud, nu doar în primul lanț insular (care include Taiwan), ci și mai departe în regiunea  indo-pacifică și Oceanul Pacific", mai adaugă profesorul.

Scenariile luate în calcul de un think tank din SUA sugerează că Armata de Eliberare a Poporului va domina regiunea cu submarinele și navele sale de război până în 2031. Centrul pentru evaluări strategice și bugetare estimează că Beijingul are suficiente resurse pentru cinci portavioane și peste 60 de distrugătoare și crucișătoare.

Consensul a fost că China va deveni o amenințare militară globală dincolo de manevrele sale din apropierea Taiwanului, având la dispoziție suficiente resurse pentru extinderea capabilităților maritime și aeriene. Această expansiune are loc "în contrast puternic" cu expansiunea altor puteri din zonă, inclusiv Australiei, a spus Blaxland.

Guvernul federal al Australiei a început o revizuire strategică a apărării, care va lua în calcul mediul strategic în schimbare și deficitul de capacitate navală. Există o serie de sugestii cu privire la modul de acoperire a golului care va apărea între momentul în care submarinele din clasa Collins se pensionează și noua flotă cu energie nucleară va intra în uz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China își crește "exponențial" flota. Experții se declară "profund îngrijorați" de ambițiile Beijingului în Oceanul Pacific