Antena Meniu Search
x

Curs valutar

China și Rusia dezvoltă arme pentru a ataca sateliții americani, anunță Pentagonul

China și Rusia continuă să dezvolte și să desfășoare arme care pot ataca sateliții americani. În acelaşi timp își măresc propriile flote de sateliți de informații, supraveghere și recunoaștere, potrivit unui raport al Pentagonului, citat de Bloomberg.

de Redactia Observator

la 13.04.2022 , 11:21

China și Rusia dezvoltă arme pentru a ataca sateliții americani, anunță Pentagonul
Satelit distrus cu o armă laser - ilustrație - Shutterstock

„China are la sol mai multe arme laser cu ​​diferite niveluri de putere pentru a perturba, degrada sau deteriora sateliții, care includ o capacitate limitată de a folosi sisteme laser împotriva senzorilor de satelit”, se arată într-un raport actualizat emis marți de Agenția de Informații pentru Apărare. "Până în 2025 și 2030, China poate pune în funcțiune sisteme cu putere mai mare care cresc amenințarea la adresa structurilor non-optice ale sateliților”.

Flota de sateliți de informații, supraveghere și recunoaștere a Chinei continuă să se extindă. În ianuarie 2022 includea peste 250 de sisteme - „o cantitatea care o plasează pe locul 2 după Statele Unite și dublă față de numărul de sateliți ai Beijingului din 2018”, potrivit raportului. 

Armata Populară de Eliberare a Chinei „deține și operează aproximativ jumătate din sistemele ISR ale lumii (n.r. sisteme de informații, supraveghere și recunoaștere), dintre care majoritatea ar putea sprijini monitorizarea, urmărirea și țintirea forțelor americane și aliate din întreaga lume, în special în regiunea Indo-Pacific. Acești sateliți permit armatei chineze să monitorizeze potențiale puncte fierbinți din regiune, inclusiv Peninsula Coreeană, Taiwan, Oceanul Indian și Marea Chinei de Sud.” susține Pentagonul. 

Articolul continuă după reclamă

Și Rusia ”dezvoltă sisteme contraspațiale pentru a neutraliza sau bloca serviciile oferite de SUA via sateliți” și ”probabil va lansa lasere mai capabile să afecteze sateliții între 2025-2030”, estimează Pentagonul. Rușii consideră dependența Americii de sateliți drept un punct vulnerabil. 

Rusia ”are deja mai multe lasere la sol care pot orbi senzorii sateliților”, a mai spus Agenția de Informații pentru Apărare, inclusiv un sistem livrat în 2018 forțelor sale aerospațiale.  Până în 2030, Rusia poate lansa „sisteme cu o putere mai mare care cresc amenințarea la adresa sateliților în întregime, nu doar a senzorilor electro-optici”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » China și Rusia dezvoltă arme pentru a ataca sateliții americani, anunță Pentagonul