Antena Meniu Search
x

Video Cine este Liz Truss, noul premier al Marii Britanii. În tinerețe pledase pentru abolirea monarhiei, însă ani mai târziu și-a cerut iertare

Marea Britanie va avea un nou premier şi pentru a treia oară în istoria Regatului şeful guvernului va fi o femeie. Liz Truss a fost aleasă in fruntea Partidului Conservator, aflat la putere, şi mâine va fi invitată oficial de Regina Elisabeta a II-a să formeze un nou guvern. Liz Truss este unul dintre cei mai mari critici ai regimului Putin, nu ştie încă dacă Emmanuel Macron îi e prieten sau duşman, iar când avea 21 de ani pleda pentru abolirea monarhiei. 

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 06.09.2022, 10:57

Vezi și

După două luni de dezbateri şi confruntări, membrii Partidului Conservator au ales - îşi pun totate speranţele în Liz Truss să conducă un nou guvern, după ce, la începutul lunii iulie i-au retras sprijinul politic lui Boris Johnson şi l-au forţat astfel să demisioneze.   

Liz Truss, premierul Marii Britanii: Vă mulţumesc foarte mult. Aş vrea să mulţumesc familiei mele, prietenilor, colegilor mei politicieni şi tuturor celor care m-au ajutat în această campanie. Sunt extrem de recunoscătoare pentru susţinerea voastră. Aş vrea să le transmit respectele mele colegilor candidaţi, în special lui Rishi Sunak. A fost o campanie grea. Cred că am demonstrat profunzimea și amploarea talentului din Partidul nostru Conservator.

Liz Truss este pe cale să devină a treia femeie premier din istoria Marii Britanii

Fost ministru de Externe în guvernul lui Boris Johnson, ea moşteneşte un Regat în plină criză generată de creşterea preţurilor. Promite însă că va găsi soluţii pentru toate aceste probleme. Pregăteşte un pachet de ajutor de 100 de miliarde de lire sterline.  

Pe acelaşi subiect

Liz Truss, premierul Marii Britanii: În timpul acestei campanii, am pledat în calitate de Conservator şi voi guverna ca un Conservator. Prieteni, trebuie să arătăm că vom livra în următorii doi ani. Voi pune la punct un plan îndrăzneţ de reducere a taxelor şi de creştere a economiei. Mă voi ocupa de criza energetică, de facturile la curent, dar și de problemele pe termen lung în ceea ce privește aprovizionarea cu energie.

Liz Truss, noul premier britanic, este în politică încă din adolescență

Mary Elizabeth Truss s-a născut pe 26 iulie 1975 şi a crescut într-o familie de stânga, iar părinții ei s-au declarat "îngroziți" când au aflat că fiica lor s-a alăturat Partidului Conservator. Este în politică încă din adolescenţă, iar în studenţie, În paralel cu studiile, a condus grupul liberal-democraților din facultate şi chiar a pledat pentru abolirea monarhiei. 

Liz Truss, liderul Partidului Conservator: Nu credem că oamenii ar trebui să se nască, ca să conducă. Am întrebat (n.r.: oamenii) care este părerea lor despre monarhie. Ştiţi ce au spus? Au spus "Desfiinţaţi-o, ne-am săturat!".

30 de ani mai tâziu de la acel moment şi ajunsă pe marea scenă politică, Liz Truss şi-a cerut iertare. 

Liz Truss, liderul Partidului Conservator: Am greşit. Am greşit cu ceea ce am spus atunci.

Nu este pentru prima dată când se răzgândeşte, iniţial s-a opus Brexitului, pentru ca în momentul în care a devenit membră a echipei de negociatori, să devină una dintre cele mai aprige susţinătoare ale divorţului de Uniunea Europeană.  

Liz Truss, liderul Partidului Conservator: Ştiu că poporul britanic rezonează cu convingerile noastre. Credinţa noastră în libertate, în abilitatea de a-ţi controla propria viaţă, în taxe mici, în responsabilitatea personală. 

Liz Truss, unul dintre cei mai aprigi critici ai regimului Putin

În 2014, la 38 de ani şi la patru ani după obţinerea primului mandat de parlamentar, Liz Truss a devenit cea mai tânără membră a Guvernul britanic, în postul de secretar de Stat pentru Mediu, Alimentaţie, şi Afaceri Rurale. În 2016, a fost numită secretar de stat pentru Justiție, apoi, un an mai târziu, a devenit șefa Trezoreriei britanice. În ultimul an a condus diplomaţia britanică. Este unul dintre cei mai aprigi critici ai regimului Putin, iar despre preşedintele Franţei a spus că nu ştie încă dacă-i este prieten sau inamic. 

Mâine, Liz Truss va fi invitată oficial de către Regina Elisabeta a II-a să formeze noul guvern. Întâlnirea va avea loc în premieră, la castelul Balmoral, în Scoţia, din cauza problemelor de sănătate pe care suverana le are.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cine este Liz Truss, noul premier al Marii Britanii. În tinerețe pledase pentru abolirea monarhiei, însă ani mai târziu și-a cerut iertare