Antena Meniu Search
x

Contracepţie gratuită pentru tinerele din Franţa. Ministrul Sănătăţii: "E inacceptabil să nu se poată proteja pentru că nu îşi permit”

Femeile din Franţa care au vârste de până la 25 de ani nu vor mai plăti, începând de anul viitor, pentru consultaţia medicală, testele de sarcină şi alte proceduri legate de controlul naşterilor, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, potrivit Le Figaro.

de Redactia Observator

la 14.09.2021, 10:20

- Profimedia

Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a declarat că femeile cu vârste de până la 25 de ani nu vor mai plăti pentru consultaţiile medicale, teste de sarcină şi alte proceduri legate de controlul naşterilor. Acest demers va acoperi şi costurile aferente contracepţiei hormonale, testelor biologice, prescripţiilor de contraceptive şi, în general, tot ce ţine de contracepţie, a explicat el într-un interviu acordat France 2, potrivit news.ro. „Există un declin în folosirea contracepţiei în rândul femeilor tinere şi principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este unul financiar. Costă prea mult. Este inacceptabil ca femeile să nu se poată proteja, să nu aibă acces la contracepţie - dacă aceasta este alegerea lor, evident - pentru că nu îşi permit”, a adăugat ministrul. 

Citește și: Cum să reduci simptomele menopauzei. Sfaturi demne de urmat

Potrivit spuselor lui Véran, limita de vârstă a fost astfel aleasă deoarece de la 25 de ani oamenii au mai multă autonomie şi nu mai sunt incluşi în asigurările de sănătate complementare ale părinţilor. El a precizat faptul că, potrivit studiilor, aceasta este vârsta la care multe femei renunţă la contracepţie, nu pentru că doresc să aibă copii, „ci pentru că este costisitor”. Se estimează că măsura va costa anual aproximativ 21 de milioane de euro, bani de la sistemul francez de sănătate, Assurance Maladie.

Contracepţia este disponibilă la liber în Franţa pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani începând cu 2013, iar pentru cele cu vârste de până la 15 ani, din august 2020. Acest lucru a dus la o scădere a numărului întreruperilor de sarcină. Guvernul ţării a anunţat anul trecut că aproximativ 1.000 de fete cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani au rămas însărcinate în Franţa şi că 770 dintre aceste sarcini s-au încheiat prin avort. De când măsurile contraceptive sunt oferite şi minorilor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, numărul avorturilor a scăzut de la 9,5 la mia de sarcini în 2012 la 6, în 2018. În cazul femeilor cu vârste de peste 25 de ani, aproximativ 65% din costurile aferente contracepţiei sunt rambursate. Sistemul francez de sănătate cere celor mai mulţi pacienţi să plătească înainte pentru programări şi prescripţii, apoi să ceară înapoi o parte din bani sau chiar costul integral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Contracepţie gratuită pentru tinerele din Franţa. Ministrul Sănătăţii: "E inacceptabil să nu se poată proteja pentru că nu îşi permit”