Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord a lansat încă o rachetă peste Japonia. Autoritățile nipone au cerut populației să se adăpostească

O nouă rachetă a fost lansată de către regimul nord-coreean. Potrivit agențiilor internaționale de știri, în Japonia a fost declanșată alerta, iar populației s-a cerut să se adăpostească.

Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă peste Japonia, a doua în doar o lună. Potrivit agențiilor internaționale de știri, racheta a trecut peste insula Hokkaido, unde au sunat sirenele. S-a prăbușit apoi în Pacific.

Potrivit agențiilor internaționale de presă, lansarea a avut loc la ora locală 06.57. dintr-o zonă situată în apropierea capitalei nord-coreene Phenian. Racheta s-a îndreptat către nordul Japoniei, unde autoritățile au activat sistemul J-alert, avertizând populația să se adăpostească.

Sirenele au sunat în orașele nipone din regiune, iar locuitorii au fost sfătuiți să se refugieze în buncăre sau clădiri solide.

Racheta a trecut pe deasupra insulei nipone Hokkaido în doar două minute - de la ora 07.04 la 07.06 - și s-a prăbușit în Pacific, la ora 07.16. La scurt timp, autoritățile nipone au ridicat alerta. Estimările militarilor japonezi și sud-coreeni arată că racheta a ajuns la altitudinea de 770 de kilometri și a zburat aproximativ 3.700 de kilometri.

În replică, la scurt timp după lansarea rachetei nord-coreene, și Coreea de Sud a făcut un test balistic. O rachetă a fost lansată de armata sud-coreeană către est și s-a prăbușit în mare. Sud-coreenii au vrut să dovedească astfel Coreei de Nord că sunt pregătiți pentru eventuale incidente.

Guvernul Japoniei și cel al Coreei de Sud au cerut, după incident, reunirea în regim de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Rachetă cu rază medie de acțiune

Potrivit comandamentului american în Pacific, nord-coreenii au lansat o rachetă cu rază medie de acțiune. Într-un comunicat, se afirmă că o astfel de rachetă nu reprezintă un pericol pentru Guam, teritoriu ce găzduiește o bază americană și care a fost amenințat cu distrugerea de Kim Jong Un.

Racheta, un răspuns la sancțiunile ONU

Racheta a fost lansată la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a reacționat la sancțiunile impuse zilele trecute de ONU, în unanimitate. Phenianul a amenințat că ”va scufunda” Japonia și va reduce teritoriul Statelor Unite ”la cenușă și întuneric”.

Sancțiunile au fost impuse ca urmare a testului nuclear efectuat de Coreea de Nord la sfârșitul lunii trecute.

Este a doua rachetă lansată de regimul nord-coreea peste Japonia în doar o lună. Prima a fost lansată pe 29 august și a survolat, de asemenea, Insula Hokkaido și a căzut în Pacific.

Pe 3 septembrie însă, criza a fost escaladată cu un test nuclear făcut de regimul condus de Kim Jong-Un. Nord-coreeni spun că au detonat o bombă cu hidrogen, a cărei explozie a provocat un cutremur de 6.3 magnitudine pe Scara Richter.

Din februarie, regimul de la Phenian a lansat 21 de rachete, în 14 teste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord a lansat încă o rachetă peste Japonia. Autoritățile nipone au cerut populației să se adăpostească