Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord a lansat o rachetă peste Japonia. Gestul șocant al Phenianului, condamnat vehement

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a trecut pe deasupra Japoniei, au anunțat oficialii militari sud coreeni. Guvernul nipon, de asemenea, a confirmat incidentul, care reprezintă o escaladare deosebit de gravă a situației din zonă.

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a trecut pe deasupra Japoniei, au anunțat oficialii militari sud coreeni. Guvernul nipon, de asemenea, a confirmat incidentul, care reprezintă o escaladare deosebit de gravă a situației din zonă.

Update ora 02.05: Premierul nipon Shinzo Abe a spus că racheta nord-coreeană reprezintă ”o amenințare fără precedent, serioasă și gravă la adresa Japoniei”.

Update ora 01.40: Ministrul de Externe britanic Boris Johnson s-a declarat indignat de această ”lansare ilegală” de rachetă, pe care a calificat-o drept ”o provocare nebunească” a Coreei de Nord.

Racheta a fost lansată de lângă Phenian, în jurul orei locale 05.58 (adică luni, ora 23.58, ora României) și a ajuns deasupra Japoniei în jurul orei 06.12 (ora 00.12, ora României). A traversat sudul insulei Hokkaido și a căzut în Oceanul Pacific, rupându-se în trei bucăți, a transmis televiziunea naționala niponă, NHK.

Pe acelaşi subiect

În total, racheta nord-coreeană a parcurs 2.700 de kilometri și a atins altitudinea maximă de 550 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre o rachetă cu rază medie de acțiune, estimează militarii sud-coreeni și japonezi.

Guvernul japonez a anunțat că racheta a fost detectată și că populația din zonă a fost avertizată prin sistemul J-alert să se adăpostească. Un cameraman amator a filmat momentul în care sirenele au fost declanșate în sudul insulei Hokkaido.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Armata niponă nu a încercat să doboare racheta, deși are tehnica necesară.

Coreea de Nord a mai lansat rachete peste Japonia în 1998 și 2009. În ambele cazuri, Phenianul a motivat că a încercat să lanseze sateliți pe orbită.

Acum însă, testul a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor între Coreea de Nord și Statele Unite. Luna trecută, Phenianul a amenințat că va lansa un atac nuclear asupra bazelor militare americane din Guam.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord a lansat o rachetă peste Japonia. Gestul șocant al Phenianului, condamnat vehement