Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord își extinde programul nuclear. Kim Jong-un ar putea relua testele atomice după cinci ani

Agenția ONU pentru protecția nucleară are "o îngrijorare serioasă" cu privire la programul atomic al Coreei de Nord, anunță AIEA într-un raport anual adresat membrilor, cerând țărilor membre să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate. Rafael Grossi, șeful agenției, a dat alarma în luna iunie, menționând că lucrările de construcție care extind facilitățile cheie de la principalul centru nuclear al Coreei de Nord de la Yongbyon avansează, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 07.09.2022, 18:56

Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord
Experții ONU se tem că Kim Jong-un ar putea să își reia testele atomice. - Profimedia

Regimul lui Kim Jong-un  a organizat o serie de teste cu rachete în acest an, iar unii analiști cred că se pregătește să reia testarea armelor nucleare după o pauză de cinci ani. În raportul anual publicat miercuri, AIEA a declarat că lucrările de excavare au început în luna martie într-un sit de testare nucleară aproape de Punggye-ri pentru a redeschide tunelul de testare de acolo, după demolarea sa parțială în mai 2018. Lucrările de excavare 3 au fost finalizate până în luna mai, au mai transmis experții ONU.

"Redeschiderea centrului de testare nucleară este profund îngrijorătoare, la fel ca și extinderea instalației de îmbogățire a centrifugelor (de la Yongbyon) și funcționarea continuă a reactorului de 5MW și a altor instalații", a declarat agenția într-un rezumat al constatărilor sale.

"Continuarea programului nuclear al RPDC (n.r. Coreea de Nord) reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și este profund regretabilă", se arată în concluziile raportului.

Rafael  Grossi a cerut Coreei de Nord să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, să coopereze cu AIEA și să rezolve problemele nerezolvate, în special cele care au apărut de la plecarea inspectorilor AIEA în 2009.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord își extinde programul nuclear. Kim Jong-un ar putea relua testele atomice după cinci ani