Antena Meniu Search
x

Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume. De ce aleg femeile să nu mai facă copii

Coreea de Sud a înregistrat din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume, numărul scăzând la un nou minim.

de Maria Dogaru

la 25.08.2022, 16:01

Coreea de Sus se așteaptă la o posibilă criză, dacă populația acesteia continuă să se micșoreze
Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume - Shutterstock

Rata din țară a scăzut pentru prima dată sub un copil pe femeie în 2018. Dar miercuri, cifrele publicate de guvern au arătat că cifra a scăzut la 0,81, în scădere cu trei puncte față de anul precedent și o a șasea scădere consecutivă, potrivit BBCnews.

Ratele de fertilitate din Coreea de Sud s-au redus considerabil în decurs de câteva generații

În comparație, rata medie în cele mai avansate economii ale lumii este de 1,6 copii. Țările au nevoie de cel puțin doi copii per cuplu, o rată de 2,1, pentru a-și menține populația la aceeași dimensiune, fără migrație.

Ratele de fertilitate au „scăzut considerabil” în ultimele șase decenii, spune OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Dar tendința a fost deosebit de pronunțată în Coreea de Sud, unde mărimea familiei s-a redus în decurs de câteva generații. La începutul anilor 1970, femeile aveau în medie patru copii.

Pe acelaşi subiect

O populație în scădere poate pune o țară sub o presiune imensă. Pe lângă presiunea crescută asupra cheltuielilor publice, pe măsură ce cererea pentru sistemele de sănătate și pensii crește, o populație de tineri în scădere duce, de asemenea, la lipsuri de forță de muncă care au impact asupra economiei. În 2020, a existat o situație de criză, larg răspândită în Coreea de Sud, când a înregistrat pentru prima dată mai multe decese decât nașteri.

În ultimii ani, presiunile economice și factorii de carieră au fost ascpecte cheie pentru oamenii care au putere de decizie asupra copiilor, spun experții. Pentru cifrele din 2021, experții au citat costurile mai mari ale vieții, o creștere a prețurilor locuințelor și impactul pandemiei de Covid, ca factori care îi descurajează să aibă copii.

Posibilă criză în Coreea de Sus dacă populația acesteia continuă să se micșoreze

Se pregătește o criză. Dacă populația Coreei de Sud continuă să se micșoreze, nu vor fi suficienți oameni pentru a-și dezvolta economia, pentru a-și îngriji populația îmbătrânită și pentru a se înrola în armată. Politicienii știu de ani de zile că acest lucru se va întâmpla, dar nu au reușit să-l prevină. Ei au aruncat miliarde de dolari încercând să-i convingă pe oameni să aibă copii și încă se gândesc e ce nu a funcționat acest lucru  Desigur, banii sunt un factor. Creșterea copiilor în Coreea de Sud este costisitoare, iar mulți tineri se scufundă sub costurile mari ale locuințelor. Dar aici este vorba și despre oportunitate.

Femeile din Coreea de Sud sunt foarte educate, dar departe de a fi egale la locul de muncă. Țara are cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați dintre toate țările bogate. Majoritatea treburilor casnice și îngrijirea copiilor din Coreea de Sud revin încă femeilor și este obișnuit ca femeile să înceteze munca după ce au copii sau cariera lor să stagneze.

În esență, multe femei din Coreea sunt încă forțate să aleagă între a avea o carieră și a avea o familie. Din ce în ce mai multe decid că nu vor să-și sacrifice cariera.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Coreea de Sud înregistrează din nou cea mai scăzută rată de fertilitate din lume. De ce aleg femeile să nu mai facă copii