Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum au fost "ajutaţi" bătrânii dintr-un azil din R. Moldova să voteze: "Vrei cu Stoianoglo, da?"

Asociaţia Promo-LEX din Republica Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală şi Inspectoratul General al Poliţiei, după ce a făcut rost de imagini înregistrate în ziua scrutinelor din 20 octombrie la un azil de bătrâni din Comrat, capitala Găgăuziei, care arată că nu s-a respectat secretul votului în cazul a cel puţin 25 de alegători, iar în uneori ştampila a fost aplicată de un medic nereflectând neapărat voinţa persoanei respective.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 15:15

Cum au fost "ajutaţi" bătrănii dintr-un azil din R. Moldova să voteze: "Vrei cu Stoianoglo, da?" - Captura YouTube

"Europa sau acasă?", întreabă medicul o femeie, potrivit imaginilor publicate de Promo-LEX. Alegătoarea face un semn care nu poate fi descifrat. Între timp, pe fundal, mai multe persoane spun: "Acasă". "E corect, nouă ne trebuie mamă şi tată, dar nu 1 - 2", spune medicul, referindu-se la cele două opţiuni de vot şi aplicând ştampila în buletinul de vot pentru referendum.  O altă femeie întreabă cine este candidatul Alexandr Stoianoglo: „Socialist, comunist?”. „Luptător pentru dreptate”, îi răspunde medicul.

Un ONG a cerut intervenţia instituţiilor statului urmare a acestei situaţii

În continuare, acesta întreabă o altă femeie dacă „merge în Europa sau rămâne acasă”. „Da, da sau nu, da?”, a reacţionat ea. „Da”, a răspuns medicul, menţionând: „Mergem în Europa” şi a votat în locul femeii „Nu” la referendum. Medicul întreabă o femeie pe cine alege în calitate de preşedinte. „Pentru cine se va spune. Nu ştiu pentru cine”, a răspuns femeia. Între timp, medicul a luat ştampila pentru a o aplica în buletinul de vot. Ulterior, medicul o întreabă pe aceeaşi femeie: „Să fim acasă sau mergem în Europa?”. „Nu ştiu”, a răspuns din nou femeia. „Dar vă simţiţi bine acasă, aici?”, a intervenit medicul. „E bine”, a răspuns femeia. „Bine”, a adăugat medicul şi a aplicat ştampila în buletinul de vot pentru referendum.

Articolul continuă după reclamă

„Pe cine din preşedinţi votăm?”, a întrebat acelaşi medic un alt bărbat. „Pentru sine”, a răspuns o femeie din sală. Ulterior, medicul a aplicat ştampila în dreptul primului candidat din buletin (Stoianoglo). „Aceştia sunt preşedinţii, trebuie să-l alegeţi pe unul. Pe cine?”, a întrebat acelaşi medic pe o femeie. „De unde să ştiu”, a răspuns femeia. Ulterior, medicul i-a enumerat pe unii candidaţi din buletin. „Stoianglo, Usatîi, Sandu”, a comunicat el. Între timp, femeia a luat ştampila pentru a o aplica. În acel moment, medicul i-a luat ştampila şi a aplicat-o la primul candidat din buletin.

Pe acelaşi subiect

Asociaţia Promo-LEX, organizaţie neguvernamentală din Moldova care promovează drepturile omului, a cerut intervenţia instituţiilor statului urmare a acestei situaţii, relatează NewsMaker, citat de news.ro. „Membrii BESV (nota red. birouri electorale ale secţiilor de votare), care s-au deplasat la azilul de bătrâni din Comrat, nu au asigurat secretul votului. Ei au sosit fără cabină. Astfel cel puţin 25 de alegători au votat fără să fie asigurat secretul votului, iar în unele cazuri ştampila era aplicată fără manifestarea intenţiei exacte a alegătorului, de persoana care îi asista – medicul. Au existat reacţii din partea unor alegători”, a transmis Asociaţia în seara zilei de 20 octombrie.

„Considerăm inadmisibilă inacţiunea membrilor biroului electoral a secţiei de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar şi asumarea dreptului de vot în locul altei persoane. Luând în considerare că neasigurarea votului secret şi liber exprimat a persoanelor cu necesităţi speciale pare a fi o problemă sistemică, considerăm necesară atât reglementarea detaliată a votului asistat, cât şi desfăşurarea instruirii funcţionarilor electorali pe tematica votului asistat şi adoptarea altor măsuri care ar putea preveni astfel de situaţii în viitor”, a comunicat Asociaţia. Promo-LEX a adăugat că „votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influenţare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-şi alege reprezentantul, fără presiuni sau indicaţii din partea altor persoane”.

În 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa electorală nu au obţinut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS şi Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 3 noiembrie.

Tot pe 20 octombrie s-a desfăşurat referendumul pentru viitorul direcţiei politice a ţării. Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova şi-au exprimat votul în favoarea modificării Constituţiei. Pentru opţiunea „DA” au votat 751.235 de cetăţeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opţiunea „NU”, reprezentând 49,54%. Majoritatea foarte strânsă, obţinută cu ajutorul voturilor din diaspora, a contrastat cu ceea ce reflectau sondajele preelectorale, care arătau în jur de 55 la sută intenţii favorabile UE. Autorităţile, în frunte cu şefa statului, au denunţat o intenţie de fraudă masivă la vot din partea oligarhului fugar Ilan Şor sprijint de Rusia.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri externe » Cum au fost "ajutaţi" bătrânii dintr-un azil din R. Moldova să voteze: "Vrei cu Stoianoglo, da?"