Antena Meniu Search
x

"Nici americanii cu Black Hawk n-au reuşit aşa ceva". Cum au fost ajutaţi din afară luptătorii care au rezistat două luni în subteranele Azovstal

Soldații ucraineni, care s-au adăpostit în uzina Azovstal timp de două luni, au fost ajutați din exterior, dezvăluie fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki. Acesta povestește că au fost cinci încercări de a transfera ajutor militarilor blocați în subteran, primele trei având și succes. Război Rusia - Ucraina, ziua 89

de Redactia Observator

la 23.05.2022, 12:04

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Andrii Bilețki spune că luptătorii au primit muniție, medicamente și mâncare cu ajutorul piloților de elicoptere, care au zburat deasupra combinatului. Aceste operațiuni sunt fără precedent în istoria militară, susține Bilețki, potrivit Hromadske International. "Nici americanii cu Black Hawk n-au reuşit aşa ceva. Să treci de o apărare atât de puternică, cu atât de multe sisteme antiaeriene, este imposibil".

"Înițial, totul a mers ca pe roate. Dar spre final a devenit tot mai clar că inamicul s-a prins că elicopterele pătrund în Mariupol. Trebuie să menționăm, mai presus de toate, eroismul și profesionalismul excepțional al piloților ucraineni", a spus el.

Potrivit fondatorului batalionului Azov, această operațiune specială a fost planificată și desfășurată sub auspiciile Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Bilețki spune că rolul său a fost să organizeze desantul. 72 de luptători Azov au fost transportați cu elicoptere pentru a întări apărarea orașului.

"Medicii au fost de acord să zboare cu elicopterul, în timpul ultimului transport. Erau o asistentă, un anestezist, doi chirurgi - în total cinci medici, civili. Aceștia sunt oameni din Dnipro... Sunt adevărați eroi în ochii mei", a mai spus militarul. "Au zburat, realizând clar că probabilitatea de a muri este uriașă. Dar au zburat pentru că au înțeles că oamenii noștri mor acolo", a subliniat comandantul Azov.

Pe acelaşi subiect

Ce s-a întâmplat cu soldații evacuați de la Azovstal

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi dimineată că 1.730 de militari ucraineni baricadați în uzina Azovstal din Mariupol s-au predat în ultimele 4 zile, iar 80 dintre apărătorii ucraineni sunt răniți. Cei care au nevoie de tratament în spital primesc asistență în instituțiile medicale din Novoazovsk și Donețk, teritorii controlate de pro-ruși.

O parte dintre cei care au fost evacuați, au fost transportați în Rusia și preluați de FSB. Rușii au reluat  miercuri seară bombardarea combinatului siderurgic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Nici americanii cu Black Hawk n-au reuşit aşa ceva". Cum au fost ajutaţi din afară luptătorii care au rezistat două luni în subteranele Azovstal