Antena Meniu Search
x

Desfăşurarea votului din România, în presa externă

Al doilea tur de scrutin a fost urmărit îndeaproape de presa din întreaga lume. Publicaţii de prestigiu au dedicat pagini întregi despre desfăşurarea votului din România, dar şi despre cei doi contracandidaţi

Vezi și

Al doilea tur de scrutin a fost urmărit îndeaproape de presa din întreaga lume. Publicaţii de prestigiu au dedicat pagini întregi despre desfăşurarea votului din România, dar şi despre cei doi contracandidaţi

"Prim-ministrul României recunoaşte înfrângerea suprinzătoare în votul prezidenţial", titrează jurnaliştii de la Agence France-Presse.

"Cursa prezidenţială neaşteptat de strânsă a fost văzută ca fiind esenţială pentru România, unul dintre cele mai sărace state din Europa, care are un istoric îndelungat cu răspândirea corupţiei în Guvern."

Financial Times subliniază că "Românii au votat supăraţi pe Victor Ponta, refuzându-i victoria în alegerile prezidenţiale şi alegându-l pe Klaus Iohannis."

Cursa extrem de strânsă dintre cei doi contracandidaţi a fost remarcată şi de postul Al Jazeera. "Victor Ponta a fost favorit la alegerile prezidenţiale, dar a fost depăşit la limită de rivalul său, potrivit exit-pollurilor."

Numeroase publicaţii din întreaga lume au conturat profilele celor doi candidaţi. "Ponta, 42 de ani, a sperat că va deveni cel mai tânăr preşedinte al României şi va înrădăcina partidul Social Democrat la şefia fostului stat comunist."

Promisiunile făcute de candidatul ACL au fost punctate de britanicii de la BBC. "În campania sa electorală, domnul Iohannis a promis că va destructura corupţia şi va întări independenţa sistemului judiciar."

Bloomberg a scris despre intenţiile lui Klaus Iohannis în viitorul apropiat, citând un analist. "Iohannis se va folosi de influenţa sa, în calitate de preşedinte, pentru a submina guvernul Ponta, a declarat Tsveta Petrova, analist Eurasia Group."

Tot despre intenţiile liderului ACL au scris şi americanii de la Wall Street Journal. "Domnul Iohannis a indicat deja că ar dori organizarea de alegeri parlamentare anticipate anul viitor. Domnul Iohannis nu poate cere de unul singur organizarea de alegeri anticipate. Iniţiativa trebuie să treacă de cele două camere ale Parlamentului."

"În România, preşedintele este responsabil de politica externă şi de apărare, numeşte procurori şi este şeful serviciilor secrete", conchid jurnaliştii Al Jazeera.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Desfăşurarea votului din România, în presa externă