Antena Meniu Search
x

Europa Centrala, coplesita de inundatii

Inundatiile au pus in alerta toate tarile din Europa Centrala. Cel putin 10 oameni si-au pierdut viata, alti cativa sunt dati disparuti si mii de familii au fost evacuate, mai ales în Germania, Cehia si Austria.

Vezi și

Si la Budapesta s-au luat masuri pentru apararea orasului, dupa ce Dunarea a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani.

In Cehia, ploile torentiale si inundatiile au facut, pana acum, sapte victime, dar bilantul ar putea fi mai grav. Starea de urgenta a fost decretata in aproape toata Boemia, regiunea de vest a tarii. Armata si chiar garda prezidentiala sunt mobilizate in ajutorul sinistratilor.

60 de membri ai Garzii Castelului din Praga sunt gata sa intervina in zece minute din momentul in care vor fi solicitati. Primaria din Praga se asteapta ca viitura de pe raul Viltava sa atinga, astazi, nivelul maxim.

Situatia a continuat sa se agraveze, ieri, in sudul si estul Germaniei. La Passau, unde doua rauri importante se varsa in Dunare, apele au depasit nivelul marilor inundatii din 1954 si 2002. Autostrada dintre Munchen si Salzburg a fost, si ea, partial inundata. Mai la nord, in Saxonia, armata a venit in ajutorul localnicilor care incearca sa-si salveze casele.

Cancelara Angela Merkel este asteptata, astazi, in zonele sinistrate, unde s-a aflat, ieri, ministrul de Interne.

Sute de oameni au fost evacuati, cu ajutorul armatei, si in Austria, unde se prevede ca inundatiile vor avea urmari mai grave decat in 2002. Pagubele materiale s-au cifrat, atunci, la 7,5 miliarde de euro. Traficul fluvial a fost suspendat pe intregul sector austriac al Dunarii.

La Budapesta, viitura de pe Dunare este asteptata vineri sau sambata. Primaria a decretat starea de alerta si a inceput lucrarile de protectie pe maluri. Autoritatile au pregatit patru milioane de saci cu nisip, iar 5.000 de oameni sunt mobilizati pentru a interveni unde va fi nevoie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Europa Centrala, coplesita de inundatii