Antena Meniu Search
x

E pace între ruşii de pe front. Kremlinul neagă orice fel de tensiuni între soldaţii armatei şi mercenarii Grupului Wagner

Kremlinul neagă luni existenţa oricăror tensiuni între armata rusă şi grupul paramilitar Wagner, care par că se află într-o concurenţă tot mai mare în războiul rus din Ucraina, iar Rusia ”recunoaşte eroii care servesc în forţele armate”, declară Dmitri Peskov, citându-i în mod expres pe ”cei din grupul paramilitar Wagner”, relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 15:47

E pace între ruşii de pe front. Kremlinul neagă orice fel de tensiuni între soldaţii armatei şi mercenarii Grupului Wagner
- Profimedia

”Acest conflict există doar în spaţiul informaţional”, apreciază în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Rusia ”trebuie şi ştie să-şi recunoască eroii. Ea îi recunoaşte pe eroii care servesc în forţele armate (...) şi pe cei care provin din grupul paramilitar Wagner”, declară Peskov. ”Toţi se bat pentru patria lor”, subliniază el.

Discordie pornită de la luptele din Soledar

Disensiunile dintre armata rusă şi grupul Wagner, relevate de numeroşi observatori, au apărut săptămâna trecută, în timpul bătăliei de la Soledar, un orăşel situat în estul Ucrainei. Liderul grupului Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a declarat în mai multe rânduri că numai oamenii săi luptă împotriva forţelor ucrainene în acest oăşel.

După ce a revendicat, miercuri, cucerirea orăşelului Soledar, Prigojin a fost contrazis rapid de către Ministerul rus al Apărării, care a anunţat cucerirea localităţii două zile mai târziu, ceea ce Kievul a dezminţit. Ulterior, Prigojin a publicat un mesaj în care îi ataca - fără să-i numească - pe ”cei care caută în permanenţă să ne fure victoriile”.

Ministerul rus al Apărării a publicat apoi - un fapt rar - un comunicat în care a salutat ”curajul” oamenilor din Wagner la Soledar. Această ”saga” a fost amplu acoperită şi comentată de către bloggeri militari ruşi, inclusiv de către cei care susţin ofensiva împotriva Ucrainei, dingtre mulţi critică modul în care de desfăşoară operaţiunea.

Informaţii despre tensiuni între armata rusă şi Wagner sunt ”produsul manipulării informaţiei, uneori ale adversarilor noştri şi uneori ale propriilor noştri prieteni, care acţionează în aşa fel încât nu avem nevoie de inamici”, a declarat Dmitri Peskov - o critică voalată a acestor bloggeri. Grupul paramilitar rus Wagner, înfiinţat în 2014, a recrutat mii de deţinuţi care să lupte în Ucraina, în schimbul unei reduceri a pedepsei. Evgheni Prigojin - alterori discret - s-a impus ca un actor major în Războiul rus din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » E pace între ruşii de pe front. Kremlinul neagă orice fel de tensiuni între soldaţii armatei şi mercenarii Grupului Wagner