Antena Meniu Search
x

Erdogan, preşedintele Turciei, avertizează din nou că încă poate bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat din nou, luni, că ar putea reveni la blocarea integrării Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică dacă nu îşi respectă obligaţiile asumate, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 21:05

Erdogan, preşedintele Turciei, avertizează din nou că încă poate bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO
- Profimedia

"Noi am adoptat o atitudine extrem de clară pentru continuarea extinderii NATO. Eu vreau să reamintesc că noi vom bloca procesul de extindere dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru îndeplinirea condiţiilor. Noi constatăm, mai ales în cazul Suediei, că această ţară nu oferă o imagine prea bună din acest punct de vedere", a declarat luni Recep Tayyip Erdogan, potrivit cotidianului Le Figaro. Liderul de la Ankara a lansat acest avertisment înaintea summitului programat marţi la Teheran, cu preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi cu cel al Rusiei, Vladimir Putin.

Turcia a criticat Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste

În iunie, Alianţa Nord-Atlantică a invitat formal Suedia şi Finlanda să devină membre NATO. Protocoalele de aderare au fost semnate, dar trebuie ratificate de parlamentele statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Recep Tayyip Erdogan a avertizat recent că Parlamentul turc poate refuza ratificarea acordurilor de admitere a Suediei şi Finlandei în NATO. Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Fethullah Gulen, aflat în SUA, neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Erdogan, preşedintele Turciei, avertizează din nou că încă poate bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO