Antena Meniu Search
x

Erdogan vrea un al treilea mandat la conducerea Turciei. Actualul președinte se va confrunta cu 3 contracandidați în alegerile prezidențiale din mai

Patru candidaţi, între care şi actualul preşedinte la final de mandat Recep Tayyip Erdogan, îndeplinesc condiţiile pentru a participa la scrutinul prezidenţial de pe 14 mai, a anunţat autoritatea electorală din Turcia, relatează Reuters şi EFE. Lista candidaţilor a fost publicată în jurnalul oficial vineri dimineaţă, pe ea regăsindu-se liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Patriei, Muharrem Ince, şi Sinan Ogan, reprezentantul blocului ultranaţionalist. Muharrem Ince a mai candidat împotriva lui Erdogan în 2018 şi a fost învins.

de Redactia Observator

la 31.03.2023, 16:25

Erdogan vrea un al treilea mandat la conducerea Turciei. Actualul președinte se va confrunta cu 3 contracandidați în alegerile prezidențiale din mai - Profimedia

Alianţa lui Erdogan pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc la aceeaşi dată, include formaţiunea sa Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) şi alte două partide mai mici. Kemal Kilicdaroglu este candidatul unui bloc de coaliţie format din şase partide, o combinaţie rară de politicieni seculari, islamişti şi naţionalişti, potrivit Reuters.

Aceste alegeri sunt percepute drept un test major pentru Erdogan, care este la putere de 20 de ani şi care acum face mari eforturi pentru a limita efectele unei grave crize economice interne. Ultimele sondaje anticipează o cursă strânsă între Erdogan şi Kilicdaroglu, care a cerut recent sprijinul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), formaţiune prokurdă şi al doilea partid de opoziţie din parlament.

Un candidat trebuie să obţină peste 50% din voturi pentru a fi ales din primul tur de scrutin. În caz contrar un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 28 mai.

Opoziție împotriva candidaturii lui Erdogan

Autoritatea Electorală din Turcia a respins joi o contestaţie împotriva candidaturii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru un nou mandat la alegerile de la 14 mai, spunând că aceasta respectă legea, relatează DPA. Mai multe partide de opoziţie au depus o plângere împotriva candidaturii lui Erdogan, susţinând că este neconstituţională.

Opoziţia afirmă că Erdogan, care a fost ales prima dată preşedinte în 2014 şi apoi reales în 2018, poate candida pentru un al treilea mandat, conform Constituţiei, numai în cazul declanşării de noi alegeri de către parlament. Or, scrutinul de la 14 mai a fost stabilit prin decret prezidenţial. Conform guvernului, celelalte mandate ale lui Erdogan nu se pun la socoteală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Erdogan vrea un al treilea mandat la conducerea Turciei. Actualul președinte se va confrunta cu 3 contracandidați în alegerile prezidențiale din mai