Antena Meniu Search
x

Europa tremura de frica Dunarii

Dupa Viena, Bratislava este a doua capitala amenintata de viitura de pe marele fluviu. Masuri de aparare se iau si la Budapesta, unde s-a decretat starea de urgenta. In Cehia, 19.000 de oameni au fost evacuati, iar un combinat chimic risca sa ajunga sub ape.

Vezi și

Viitura de pe Dunare a trecut, ieri, de Viena si s-a abatut asupra satelor de la granita cu Slovacia. Oamenii se straduiesc sa salveze tot ce pot, inainte ca apele sa le cuprinda casele.

La Bratislava, Dunarea a atins, ieri, nivelul maxim istoric: 10 metri, cu sapte metri peste cota normala. O mare parte din suburbiile orasului sunt sub apa, ca si restaurantele si parcurile de pe mal.

Tot in Slovacia, inundatiile au facut inca o victima: un barbat inecat langa un baraj de la granita cu Ungaria.

Autoritatile de la Budapesta au decretat starea de urgenta, dupa ce meteorologii au avertizat ca nivelul Dunarii va depasi recordul de la inundatiile din 2002. Circulatia a fost interzisa pe cheiuri si pe Insula Margareta, unde s-a ridicat un dig din 300.000 de saci de nisip.

Premierul VIktor Orban nu exclude posibilitatea unor evacuari masive. Deocamdata, au fost puse la adapost doar animalele de la gradina zoologica de pe insula.

Situatia ramane critica si pe Elba, in Cehia si Germania. O uriasa uzina chimica de la nord de Praga este inconjurata de ape iar digurile ar putea sa cedeze. La Dresda, sute de oameni au fost evacuati iar apele Elbei ar putea depasi, astazi, cu cinci metri nivelul normal. Inundatiile, care au facut pana acum 12 victime in diferite tari, au fost calificate de ministrul german al economiei drept "o catastrofa pentru Germania si intreaga Europa".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Europa tremura de frica Dunarii