Antena Meniu Search
x

Un preot catolic român arată distrugerile provocate de explozie în biserica sa din Beirut. ”Am crezut că e avion de război” (Video)

Un preot catolic român din Liban a filmat distrugerile provocate în Biserica „Sf. Anton de Padova”, aflată la aproximativ patru kilometri distanță de portul din Beirut, unde a avut loc explozia devastatoare de marți seară. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.08.2020, 13:33

Un preot catolic român arată distrugerile dintr-o biserică aflată în apropierea portului Bei Vezi și
  • Explozia a provocat cel puţin 100 de morţi şi 4.000 de răniţi şi a distrus geamurile din numeroase imobile şi magazine pe zeci de kilometri.
  • Bilantul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniți.

”Noi ieri eram la rugăciune când a avut loc explozia. A fost o forță de aer care s-a simțit la început. Nu știam ce este. Inițial am crezut că e un avion de război care zboară la joasă altitudine. Apoi a urmat explozia cea mare care a distrus toate vitraliile din biserică. Nu cred că mai pot fi recuperate. Șansa noastră a fost că eram la altar, la slujba de seară, și nu am fost răniți de cioburi”, a spus preotul român Felician Tamaș.

Cel puțin 100 de oameni au murit și alți 4.000 au fost răniți în exploziile care au avut loc marți seară, în portul din Beirut. Exploziile violente au fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit timp de mai mulți ani, în condiții necorespunzătoare.

2.750 tone de nitrat de amoniu

Premierul libanez Hassan Diab a afirmat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu, un compus extrem de exploziv, erau stocate de cel puțin șase ani în depozitul din portul Beirut, fără să se fi respectat vreo normă de siguranță.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă cheie în fabricarea explozibililor.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Un preot catolic român arată distrugerile provocate de explozie în biserica sa din Beirut. ”Am crezut că e avion de război” (Video)