Antena Meniu Search
x

Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga. "Sunt disperați. Au nevoie de stabilitate". Reacția Guvernului

Protestele fermierilor în lume. Sute de agricultori cehi au intrat luni cu tractoarele în centrul orașului Praga, perturbând traficul în fața Ministerului Agriculturii. Ei se alătură protestelor împotriva costurilor ridicate ale energiei, a birocrației sufocante și a Acordului verde al Uniunii Europene, scrie Reuters.

de Redactia Observator

la 19.02.2024, 14:20

Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga. "Sunt disperați. Au nevoie de stabilitate"
Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga. "Sunt disperați. Au nevoie de stabilitate" - Profimedia Images

Fermierii din întreaga Europă au ieșit în stradă în acest an, inclusiv în Polonia, Franța, Germania, Spania și Italia, pentru a lupta împotriva prețurilor scăzute și a costurilor ridicate, a importurilor ieftine și a constrângerilor impuse de UE în ceea ce privește schimbările climatice.

Fermierii cehi plănuiesc să se alăture protestelor din această săptămână, deși principalele asociații agricole s-au distanțat de acțiunea de luni, când tractoarele au blocat o bandă de circulație de pe un drum important din Praga, încetinind, dar nu blocând complet traficul.

Câteva sute de protestatari care fluierau și huiduiau în fața Ministerului Agriculturii au strigat "Rușine" și "Demisia" în comentarii la adresa ministrului, care nu s-a întâlnit cu organizatorii protestului cu tractoare.

"Demonstrația de astăzi nu are prea multe în comun cu lupta pentru condiții mai bune pentru agricultori"

Pe acelaşi subiect

Guvernul a declarat că organizatorii au prea puțin de-a face cu agricultura reală. "Demonstrația de astăzi nu are prea multe în comun cu lupta pentru condiții mai bune pentru agricultori", a declarat premierul Petr Fiala pe platforma de socializare X, adăugând că unii dintre organizatori sunt pro-ruși sau au alte scopuri politice.

"Negociem cu cei care îi reprezintă pe fermieri și discutăm care sunt nevoile noastre în domeniul agriculturii", a spus Fiala. Camera Agrară (AK) a convocat propriile proteste pentru a se alătura joi altor fermieri europeni la punctele de trecere a frontierei și s-a distanțat de protestul de luni cu tractoare.

Principala plângere este politica agricolă a UE, denaturarea pieței și prețurile de achiziție scăzute

Principala plângere este politica agricolă a UE, denaturarea pieței și prețurile de achiziție scăzute provenite din excedentele pe fondul importurilor ieftine din afara blocului comunitar. Fermierii se plâng, de asemenea, de costurile tot mai mari asociate cu lupta UE împotriva schimbărilor climatice, stabilite în Acordul verde, care stabilește reglementările agricole pentru cei 27 de membri ai blocului pentru decenii.

"Fermierii sunt disperați în această situație fără speranță și nu știu la ce să se aștepte în viitorul apropiat, ca să nu mai vorbim de cel îndepărtat", a declarat săptămâna trecută președintele AK, Jan Dolezal. "Ei au nevoie de stabilitate în mediul de afaceri".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga. "Sunt disperați. Au nevoie de stabilitate". Reacția Guvernului