Antena Meniu Search
x

Festivalul mondial al baloanelor cu aer cald se desfasoara in Franta

Unul din cele mai mari festivaluri ale baloanelor cu aer cald din lume se desfasoara, in aceste zile, la o fosta baza aeriana a NATO din estul Frantei.

Vezi și

Festivalul Mondial al Baloanelor din Lorena a fost creat in 1989, cu scopul initial de a ajuta la doborarea Cortinei de Fier care mai diviza, inca, pe atunci, Europa. In mod simbolic, la prima editie a festivalului desfasurat la fosta baza NATO din Chambley au fost invitati, pe langa americani si europeni, aeronauti din Rusia si China. Baloanele lor s-au inaltat impreuna, pe cer, ca un simbol al reconcilierii dintre taberele fostului Razboi Rece.

In mai bine de doua decenii, festivalul a luat amploare iar acum este recunoscut drept una din cele mai mari reuniuni a amatorilor de zbor cu balonul. Anul acesta, participantii au stabilit un nou record mondial al numarului de baloane cu aer cald, ridicate ridicate simultan in aer: miercuri si-au luat zborul 408 de asemenea aerostate. Precedentul record fusese stabilit acum doi ani, tot la festivalul din Lorena.

A doua zi a adus un alt record: cel mai mare numar de baloane aliniate, si anume 391. Dar mai presus de cifre si performante este spectacolul fascinant pentru toti cei care l-au urmarit, pe viu sau pe internet.

Festivalul, care se incheie duminica, programeaza, in fiecare zi, trei mari decolari: dimineata, seara si in nocturna. Vizitatorilor le mai sunt oferite cateva expozitii si ateliere de initiere in zborul fara motor. Intreaga organizare este asigurata de o echipa formata din numai sapte persoane, carora li se alatura, timp de o luna, sute de voluntari din 14 tari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Festivalul mondial al baloanelor cu aer cald se desfasoara in Franta