Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fidel Castro a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii private

de Redactia Observator

la 05.12.2016 , 08:16

Fidel Castro a fost înmormântat după nouă zile de doliu național în Cuba. Ceremonia funerară a fost una privată.

Cubanezii şi-au luat, simbolic, rămas bun de la Fidel Castro printr-un amplu miting de comemorare la Santiago de Cuba, oraşul unde avea să-i fie depusă cenuşa.

Preşedintele Raul Castro a anunţat că fratele său a cerut ca, după moarte, să NU i se ridice statui, iar numele său să NU fie dat unor străzi, pieţe sau instituţii. 

Vezi și

El a respins orice manifestare de cult a personalităţii şi a păstrat această atitudine până în ultimele ore de viaţă.

Înconjurat de lideri de stânga din alte ţări latino-americane, Raul Castro s-a angajat să continue lupta pentru idealurile fratelui său.

În contrast cu marele miting din ajun, înmormântarea de a doua zi a fost mai degrabă discretă. Nu a fost transmisă în direct, aşa cum se anunţase. S-au difuzat doar câteva fotografii. Dar monumentul de formă simplă care adăposteşte, acum, cenuşa lui Fidel a devenit, de îndată, loc de pelerinaj pentru admiratorii săi. 

Fidel Castro a condus Cuba aproape 50 de ani, până în 2008, când s-a retras din motive de sănătate. Mormântul său este situat în apropierea mausoleului, mult mai impunător, al poetului José Martí, eroul independenţei cubaneze, pe care Fidel îl admira.

În zilele de doliu, disidenţii cubanezi au păstrat, în general, tăcerea şi au criticat doar, pe reţelele sociale, elogiile exagerate la adresa defunctului lider. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Fidel Castro a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii private