Antena Meniu Search
x

A murit Fidel Castro. Nouă zile de doliu național în Cuba

Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viață, la vârsta de 90 de ani. Anunțul morții a fost făcut în această dimineață, la televiziunea de stat din Cuba, de fratele acestuia, Raul Castro.

Fidel Castro, finalul unei ere. Fostul lider cubanez va fi incinerat astăzi - Facebook/Silvio Rodríguez

UPDATE 12:15 - Cuba decretat nouă zile de doliu național după moartea liderului revoluționar cubanez Fidel Castro. În timpul zilelor de doliu vor fi întrerupte orice activități și spectacole publice, a anunțat executivul cubanez. Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, 4 decembrie.

Guvernul cubanez a anunţat că rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate la Santiago, în estul ţării. Cenuşa lui Fidel Castro va fi purtată prin întreaga ţară, începând de miercuri, de la Havana la Santiago, retrasând în sens invers drumul pe care liderul cubanez l-a făcut în timpul Revoluţiei triumfătoare în 1959.

Fidel Castro a încetat din viață

Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viață, la vârsta de 90 de ani. Anunțul morții a fost făcut în această dimineață, la televiziunea de stat din Cuba, de fratele acestuia, Raul Castro.

Pe acelaşi subiect

"Astăzi, la ora 22:29, (n.r. sâmbătă, 5:29, ora României), a murit comandantul Revoluţiei cubaneze. Organizarea omagiului funebru care îi va fi adus va fi precizată ulterior", a spus Raul Castro, care a precizat că trupul neînsuflețit al comandantului revoluției cubaneze va fi incinerat chiar astăzi.

"Până la victorie, întotdeauna!" ('Hasta la victoria, siempre'), a încheiat actualul președinte cubanez, care însă nu a oferit alte detalii legate de moartea lui Castro. 

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro a susţinut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist, scrie BBC.  

"În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi", declara atunci fostul lider cubanez. 

El a spus că ideile comuniste încă sunt valabile şi că poporul cubanez va fi victorios.

Patru luni mai târziu, la 13 august, când a împlinit 90 de ani, Fidel a fost intens sărbătorit în Cuba. A primit cadou un trabuc de 90 de metri şi mii de urări de viaţă lungă de la localnici, dar nu şi-a făcut apariţia în public din cauza problemelor de sănătate. Totuşi, a fost prezent în paginile ziarului partidului comunist, de unde l-a criticat din nou pe preşedintele SUA.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol, până în 2008, înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, fostul număr doi al regimului și care deținea postul de ministru al apărării de la Revoluția din 1959.

Autorităţile cubaneze spun că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la peste 600 de tentative de asasinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » A murit Fidel Castro. Nouă zile de doliu național în Cuba