Antena Meniu Search
x

"Jeanne Dielman", regizat de o femeie, a fost desemnat cel mai bun film din toate timpurile

"Jeanne Dielman", un film regizat de o femeie, care a murit în 2015, a fost ales drept cel mai bun din toate timpurile de un grup de experți.

de Redactia Observator

la 02.12.2022, 11:00

Este pentru prima dată când o peliculă regizată de o femeie ajunge în top zece
"Jeanne Dielman", regizat de o femeie, a fost desemnat cel mai bun film din toate timpurile - Getty images

„Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles”, regizat de Chantal Akerman, a ocupat primul loc în sondajul Sight and Sound al British Film Institute. Este pentru prima dată când o peliculă regizată de o femeie ajunge în top zece. Sondajul, care are loc la fiecare deceniu, a fost criticat pentru lipsa de diversitate, potrivit BBC. Locul câștigător a fost deținut timp de 40 de ani de către „Citizen Kane” al lui Orson Welles. A fost depășit în 2012 de „Vertigo” al lui Alfred Hitchcock.

Chantal Akerman, regizoarea belgiană, a murit în 2015

Jeanne Dielman, eliberată în 1975, este povestea unei văduve belgiene care alege să se prostitueze pentru a se putea întreține, dar își ucide unul dintre clienții. Filmul durează aproape trei ore și jumătate. Deși nu este la fel de cunoscut în afara lumii cum sunt cele ale câștigătorii anteriori, a fost lăudat ca o „capodoperă și o piesă revoluționară a filmului feminist.

Chantal Akerman, regizoarea belgiană, a murit în 2015, la vârsta de 65 de ani. Lillian Crawford, un critic de film și scriitor care a contribuit la sondaj, a spus că filmul este un „textul esențial” în cinematografia feministă. Într-un articol pentru Institutul Britanic de Film, Laura Mulvey, profesor de studii cinematografice la Universitatea Birkbeck, a numit votul o decizie bruscă”.

Pe acelaşi subiect

Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel”, a scris ea.

Sondajul a fost condus de revista Sight and Sound a Institutului Britanic de Film în fiecare deceniu din 1952. S-a confruntat cu critici în trecut pentru lipsa de diversitate a listei cu cele mai bune 100 de filme alese. În 2012, Jeanne Dielman a fost unul dintre cele două filme regizate de femei care au ajuns pe listă, alături de unul al unui regizor de culoare, „Touki Bouki” al lui Djibril Diop Mambéty.

Anul acesta, 1.639 de critici, programatori, arhiviști și academicieni au fost rugați să-și aleagă primele zece filme. Câștigătorul de ultima dată, „Vertigo”, a ocupat locul al doilea, în timp ce „Citizen Kane” a fost al treilea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » "Jeanne Dielman", regizat de o femeie, a fost desemnat cel mai bun film din toate timpurile