Antena Meniu Search
x

Fostul premier israelian Ariel Sharon va fi înmormântat azi

Întreaga lume îşi ia, astăzi, rămas-bun de la Ariel Sharon, una dintre cele mai controversate personalităţi din istoria secolului trecut. Erou naţional pentru israelieni, care îi vor acorda un ultim omagiu la plecarea de la Parlamentului ţării.

Vezi și

Mii de oameni au aprins o lumânare în faţa parlamentului israelian, locul unde a fost expus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ariel Sharon.

Cabinetul de la Ierusalim s-a reunit într-o şedinţă specială pentru a îi aduce un ultim omagiu celui care a condus ţara timp de jumătate de secol.

În toate ultimele sale funcţii, ca ministrul Apărării, al Locuinţelor, al Infrastructurii, al Afacerilor Externe, Arik a adus contribuţii statului Israel şi, cât de mult a putut, securităţii Israelului şi asta a făcut în timpul mandatului său de prim-ministru.

Ariel Sharon va primi ultimele onoruri la parlament în cadrul funeraliilor ce vor începe în această dimineaţă.

Cei mai înalţi oficiali israelieni, dar şi delegaţii din Statele Unite şi alte 13 ţări, printre care şi România, vor asista la ceremonie.

Sicriul va pleca, apoi, spre sudul ţării, în deşertul Negev, unde este ferma lui Sharon. Aici este îngropată soţia sa, alături de care el a dorit să îşi doarmă somnul de veci.

Din cauza apropierii de Fâşia Gaza, unde palestinienii se bucură de moartea lui Sharon, autorităţile au mobilizat forţe impresionante şi au închis un perimetru de doi kilometri în jurul fermei.

Înmormântarea va fi una publică, astfel că mii de oameni au venit deja pentru a îşi lua rămas bun de la cel pe care îl numeau Arik.

Am avut mereu încredere în el, în felul său de a fi. Am văzut că a fost un lider militar şi, cu adevărat, un om măreţ.

Ariel Sharon s-a stins din viaţă la vârsta de 85 de ani, la spitalul unde şi-a petrecut ultimii opt ani în comă.

A rămas o personalitate controversată în istorie, iubit de israelieni şi criticat de palestinieni care îl acuză de masacrele comise în timpul invaziei israeliene din timpul mandatului său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Fostul premier israelian Ariel Sharon va fi înmormântat azi