Antena Meniu Search
x

Franța a pregătit o alternativă pentru persoanele sub 55 de ani, care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca

Persoanele cu vârsta sub 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca în Franța vor face rapelul cu un alt vaccin anti-Covid. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Olivier Véran.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 09.04.2021, 11:54

Franța a pregătit o alternativă pentru persoanele sub 55 de ani, care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca - shutterstock.com

"Este absolut logic", a spus Véran, potrivit ANSA.

El a precizat, totuși, că anunțul oficial va veni de la Institutul Superior de Sănătate (Has) într-o conferință de presă ce va avea loc vineri.

În 19 martie, Institutul Superior de Sănătate a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei care au sub 55 de ani.

Vorbind la radio RTL, Olivier Véran a spus că recomandarea va fi, probabil, să se utilizeze o inoculare bazată pe ARN mesager (mARN), iar Franța a aprobat vaccinurile Pfizer și BioNtech și Moderna pe baza acestei tehnologii.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Bloomberg, decizia francezilor vine ca răspuns la dovezile că vaccinul AstraZeneca este legat de un tip rar de coagulare a sângelui. Cu toate acestea, Olivier Véran a reiterat ideea că Franța continuă să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca.

Autoritatea de reglementare a Uniunii Europene a anunțat săptămâna aceasta că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile. 

Oficialii EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin.

Valeriu Gheorghiţă: Rapelul cu AstraZeneca, anulat în cazul persoanelor care au dezvoltat tromboze după prima doză

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că România nu modifică schema de vaccinare, ca urmare a precizărilor făcute de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) privind vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză, categoric nu vor face rapelul cu AstraZeneca.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Medicul a subliniat că, deocamdată, nu se modifică schema de vaccinare în România și a transmis un ”mesaj de echilibru, responsabilitate și de înțelegere a situației actuale”, dând asigurări că ”vor fi luate cele mai prudente măsuri”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Franța a pregătit o alternativă pentru persoanele sub 55 de ani, care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca