Antena Meniu Search
x

Franţa a ridicat la "moderat" nivelul de ALERTĂ de GRIPĂ AVIARĂ

Franţa a decis joi să ridice la "moderat" nivelul alertei de gripă aviară pe teritorul său, ceea ce implică o consolidare a măsurilor de supraveghere de către fermieri

Franţa a decis joi să ridice la "moderat" nivelul alertei de gripă aviară pe teritorul său, ceea ce implică o consolidare a măsurilor de supraveghere de către fermieri

Această decizie intervine după avertismentul Fondului ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) privind o nouă tulpină de gripă aviară de tip H5N8 potenţial "devastatoare" pentru fermele de păsări. Această nouă tulpină afectează deja trei ţări europene, şi anume Germania, Olanda şi Marea Britanie, conform Mediafax.

Ministerul francez al Agriculturii "a luat decizia să ridice nivelul de risc de gripă aviară şi să-l catalogheze moderat în Franţa", anunţă instituţia într-un comunicat.

Acest nivel de alertă impune "consolidarea măsurilor de biosecuritate în domeniul hrănirii păsărilor" şi o "supraveghere sporită de către fermieri a semnelor clinice ale bolii".

Obiectivul este "împiedicarea accesului la mâncare şi apă al păsărilor sălbatice" şi "evitarea contactelor directe şi indirecte cu avifauna", precizează ministerul, dat fiind că este cunoscut faptul că lebede migratoare au introdus virusul pe continent.

Este pentru prima oară când Guvernul impune acest nivel de alertă din 2008. Criza precedentă - provocată de gripa H5N1 - pe teritoriul francez a avut loc în 2006.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Franţa a ridicat la "moderat" nivelul de ALERTĂ de GRIPĂ AVIARĂ