Antena Meniu Search
x

Franţa a topit milioane de monede euro. Ce era greşit pe ele

Monetăria din Paris a comis o greşeală. Pentru că nu a respectat normele stricte ale Comisiei Europene, Franţa e nevoită acum să topească milioane de monede euro, relatează Politico.

de Redactia Observator

la 12.01.2024, 17:57

Ce era greşit pe cele 27 de milioane de monede euro
Ce era greşit pe cele 27 de milioane de monede euro - Shutterstock

Franţa a topit şi apoi a refăcut 27 de milioane de monede euro, după ce în forma iniţială acestea nu au trecut "testul" Comisiei Europene. Monedele nu respectau normele stricte stabilite.

Ce era greşit pe monede

Dar care era greşeala descoperită de reprezentanţii Comisiei Europene? Stelele de pe steagul UE nu corespundeau standardelor impuse. Astfel, Monetăria Parisului a realizat noi monede, de 10, 20 şi 50 de eurocenţi.

Conform legilor Uniunii Europene, ţările pot schimba designul de pe faţa monedelor euro locale la fiecare 15 ani, dar au nevoie de aprobarea Comisiei în prealabil. În plus, şi Guvernele din zona euro trebuie să fie informate, acestea având la dispoziţie şapte zile pentru a ridica obiecţii.

Franţa a contactat informal Comisia în luna noiembrie a anului trecut, înainte de a depune cererea oficială pentru a primi aprobarea designului. Însă Monetăria a trecut la treabă înainte ca procesul birocratic să se fi încheiat. Astfel, a fost posibilă încurcătura.

"Costurile nu vor fi suportate de francezii plătitori de taxe. Compania va acoperi toate costurile operaţionale", i-a asigurat pe oameni ministrul Finanţelor din Franţa. Monetăria Parisului nu a răspuns încă solicitării Politico pentru un punct de vedere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Franţa a topit milioane de monede euro. Ce era greşit pe ele