Antena Meniu Search
x

Gest NEAŞTEPTAT făcut de Bob Dylan după ce a câştigat premiul Nobel pentru Literatură

Bob Dylan, care nu a vorbit deocamdată în public despre premiul Nobel pentru literatură pe care l-a câştigat săptămâna trecută, a şters de pe site-ul său oficial o referire la această distincţie prestigioasă, informează The Guardian.

Bob Dylan, care nu a vorbit deocamdată în public despre premiul Nobel pentru literatură pe care l-a câştigat săptămâna trecută, a şters de pe site-ul său oficial o referire la această distincţie prestigioasă, informează The Guardian.

”Bob Dylan a avut nevoie de aproape o săptămână pentru a recunoaşte că a câştigat premiul Nobel pentru literatură şi a făcut acest lucru în stilul său obişnuit, aproape nepăsător: prin intermediul unei actualizări pentru un articol de pe site-ul său oficial, care promovează un nou volum cu versurile sale. Dar, din câte se pare, chiar şi acea menţiune minusculă a fost prea mult pentru legendarul muzician”, afirmă jurnaliştii de la The Guardian.

Menţiunea ”laureat al premiului Nobel pentru literatură”, care a apărut în articolul de promovare a volumului de versuri ”The Lyrics: 1961-2012”, a fost ştearsă de cântăreţul american. ”Bob Dylan, laureat Nobel, a devenit încă o dată Bob Dylan şi atât”, notează cotidianul britanic.

Acea menţiune singulară a reprezentat unica recunoaştere publică de către Bob Dylan a faptului că a câştigat acest trofeu literar prestigios, anunţat săptămâna trecută, la Stockholm.

Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, instituţia care decernează premiul Nobel pentru literatură, a dezvăluit în urmă cu câteva zile că a încercat să intre în contact cu Bob Dylan prin intermediul unor colaboratori apropiaţi ai artistului, dar acesta a preferat deocamdată să nu îi răspundă la e-mailuri.

Bob Dylan, deşi este în mod cert conştient şi mândru de moştenirea sa muzicală - în ani recenţii au existat o serie de lansări ale unor materiale de arhivă, sub umbrela titlului ”The Bootleg Series”, prin care şi-a copleşit fanii cu piese nelansate şi le-a vorbit deschis despre metodele sale de lucru extrem de meticuloase - s-a îndepărtat întotdeauna de încercările presei de a-l transforma în ceva ce el nu îşi doreşte să fie.

În 1965, când se afla pe culmile gloriei şi devenise dintr-un simplu cântăreţ un veritabil purtător de cuvânt al unei întregi generaţii, Bob Dylan a fost întrebat la o conferinţă de presă din San Francisco dacă se consideră în principal un cântăreţ sau un poet. ”Ştiţi, mă gândesc la mine însumi mai mult ca la un om care cântă şi dansează”, a spus artistul american.

În iulie 1966, în urma unui accident de motocicletă, Bob Dylan a dispărut pentru o vreme din atenţia publicului. Deşi se spunea că avea câteva vertebre fracturate, artistul nu a fost niciodată tratat într-un spital şi a făcut o pseudo-dezvăluire, ulterior, în autobiografia sa, ”Chronicles”: ”Am suferit un accident de motocicletă şi am fost rănit, dar mi-am revenit. Adevărul este că voiam să ies din acea «cursă pentru şobolani»”.

Aceasta este o expresie în limba engleză care desemnează o cursă fără sfârşit, autodistructivă şi inutilă. Expresia se bazează pe imaginea unui şoarece de laborator care încearcă, în van, să evadeze, alergând printr-un labirint sau într-o roată cilindrică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Gest NEAŞTEPTAT făcut de Bob Dylan după ce a câştigat premiul Nobel pentru Literatură