Antena Meniu Search
x

Gluma care a costat 2 milioane de dolari. Cum a reuşit un comediant să înfurie toate autorităţile chineze

O glumă a unui comediant chinez care face referire vag la un slogan folosit pentru a descrie armata țării a costat o firmă de divertisment mai mult de 2 milioane de dolari, după ce autorităţile din China s-au autosesizat şi au amendat-o, potrivit CNN

de Redactia Observator

la 17.05.2023, 16:00

Gluma care a costat 2 milioane de dolari. Cum a reuşit un comediant să înfurie toate autorităţile chineze
Gluma care a costat 2 milioane de dolari. Cum a reuşit un comediant să înfurie toate autorităţile chineze - Getty Images/caixinglobal

Pedeapsa costisitoare arată cât de delicată este linia pe care comedianții au voie să o calce în China atunci când fac spectacole – unde politica este rareori o chestiune de care se ia în râs – și consecințele grave pentru cei din industria divertismentului.

Li Haoshi, cunoscut sub numele de scenă House, a atras atenția autorităților săptămâna aceasta după ce a folosit o expresie asociată cu Armata Populară de Eliberare (PLA) în timpul spectacolului său de comedie de la Teatrul Century din Beijing. 

Pe măsură ce reacțiile oficiale au devenit tot mai dure, Li și-a anulat toate spectacolele, în timp ce compania de divertisment care îl reprezintă, Shanghai Xiaoguo Culture Media, și-a cerut scuze.

Amendă şi retragerea banilor din "câştiguri ilegale" 

Pe acelaşi subiect

Miercuri, Biroul Municipal de Cultură și Turism din Beijing a declarat că o filială a companiei va fi amendată cu 1,91 milioane de dolari și îi vor fi retraşi 189.000 de dolari pe care i-a obținut din "câștiguri ilegale" – o referire aparentă la cele două concerte live ale lui Li weekendul trecut. De asemenea, compania a fost suspendată pe termen nelimitat de la desfășurarea oricăror spectacole în capitală.

Declarația l-a acuzat pe Li că "a insultat grav" armata și "a cauzat un impact social negativ". Li va fi supus unei investigații suplimentare alături de agentul său și de alți membri ai personalului relevant, a adăugat biroul.

Autoritatea culturală nu a detaliat detaliile anchetei, dar în 2021 China a promulgat o lege care interzice orice insultă și calomnie asupra personalului militar.

Ce a spus Li

Pentru publicul internațional, gluma lui Li ar putea părea inofensivă. În timpul spectacolului, a început o scenetă despre cum a adoptat doi câini vagabonzi de când s-a mutat la Shanghai. El a continuat spunând că goana lor după o veveriță i-a amintit într-o zi de opt cuvinte, înainte de a dezlănțui controversatul punchline, potrivit audio postat pe site-ul chinez de socializare Weibo.

"Stil de lucru bun, capabil să câștige bătălii", a spus el, răsturnând un slogan binecunoscut al Partidului Comunist Chinez, referitor la PLA.

Fraza a fost rostită pentru prima dată în 2013 de liderul chinez Xi Jinping, care conduce și armata, când a stabilit o listă de calități pe care le comanda din armata națiunii. De atunci a fost repetat la diferite ocazii oficiale și în mass-media de stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Gluma care a costat 2 milioane de dolari. Cum a reuşit un comediant să înfurie toate autorităţile chineze