Antena Meniu Search
x

Guvernul german intenționează să prelungească prezența militarilor săi în Afganistan

Guvernul german intenționează să prelungească prezența militarilor săi în Afganistan cu un an, scrie ziarul german Welt am Sonntag, care citează surse de rang înalt din NATO

Guvernul german intenționează să prelungească prezența militarilor săi în Afganistan cu un an, scrie ziarul german Welt am Sonntag, care citează surse de rang înalt din NATO

Deși NATO și-a retras aproape toate trupele combatante din Afganistan, Alianța Nord-Atlantică mai are militari staționați în această țară, a căror misiune este să antreneze forțele locale. Circa 850 de militari germani se află în Afganistan în acest scop.

NATO intenționase să-și retragă toate forțele până la finalul anului viitor.

"La reuniunea miniștrilor apărării din NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, Berlinul va sugera prelungirea cu un an a mandatului în Afganistan", a declarat sursa NATO, citată de Welt am Sonntag. "Germania nu vrea să pericliteze ceea ce s-a obținut deja în Afganistan. Retragerea finală, planificată pentru 2016, este prematură, date fiind atacurile talibanilor" din ultima perioadă, a adăugat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german a declarat că miniștrii apărării vor discuta despre Afganistan la reuniunea NATO de la Bruxelles, dar că decizia nu aparține exclusiv miniștrilor apărării. Pe plan intern, un cuvânt de spus în acest sens îl va avea și MAE german, iar o decizie privind prelungirea misiunii germane în Afganistan nu poate fi luată decât după negocieri în guvernul de la Berlin, a mai spus acesta. Purtătorul de cuvânt a adăugat că discuțiile pe această temă în executivul german au început deja, dar că deocamdată nu a fost luată nicio decizie.

La începutul săptămânii, după ce talibanii au preluat temporar controlul asupra orașului afgan Kunduz (nord), ministrul apărării Ursula von der Leyen a declarat că este pregătită să amâne retragerea militarilor germani. Von der Leyen va sugera la reuniunea miniștrilor apărării din NATO ca toate cele 28 de state membre să fie pregătite să-și prelungească misiunea, au declarat pentru ziarul german surse din NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Guvernul german intenționează să prelungească prezența militarilor săi în Afganistan