Antena Meniu Search
x

Igor Dodon a plecat la Moscova cu puţin timp înainte de arestarea procurorului general din Republica Moldova şi ameninţă cu proteste

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a plecat la Moscova cu puţin timp înaintea suspendării din funcţie şi reţinerii procurorului general Alexandr Stoianoglo. Conform presei din Moldova, lui Stoianoglo i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu a declanşat urmărirea penală împotriva lui Dodon.

de Redactia Observator

la 06.10.2021, 12:14

Igor Dodon ar fi fost protejat de-a lungul timpului de Alexandr Stoianoglo
Igor Dodon ar fi fost protejat de-a lungul timpului de Alexandr Stoianoglo - Hepta / Sputnik / Alexey Maishev

Liderul PSRM, Igor Dodon, califică reţinerea Procurorului General Alexandr Stoianoglo drept o "greşeală politică fatală". "Toţi politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Astăzi este începutul sfârşitului pentru acest regim", a spus Dodon.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Igor Dodon nu a exclus ca şi împotriva sa să fie deschise dosare penale "la comanda" actualei guvernări. Conform presei din Republica Moldova, acesta chiar a plecat intempestiv la Moscova, cu puţin timp înaintea reţinerii lui Stoianoglo şi ameninţă cu ample acţiuni de protest guvernul de la Chişinău. Chiar şi Procurorul General a spus că acțiunile de ieri sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

Arestarea procurorului general "fără temeiuri clare, cu mascaţi, în grabă, noaptea, de frica a ceea ce cunoaşte el şi din neputinţa de a merge pe căi legale pentru demiterea lui - toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare", a spus Igor Dodon.

Alekandr Stoianoglo l-ar fi protejat pe Igor Dodon

Pe acelaşi subiect

Stoianoglo, căruia i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu a declanşat urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon în cazul "kuliokului" (pungă de plastic) primit de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc cu bani pentru Partidul Socialist, despre care există probe că ar fi finanţat şi de Moscova - conform media moldovene - atacase la începutul acestei săptămâni organizaţiile neguvernamentale locale şi în special pe ambasadorii SUA şi UE la Chişinău pentru un presupus amestec în afacerile interne ale republicii.

"Pentru nimeni nu e ceva nou că unii procurori şi judecători se duceau la ambasadorul SUA sau la ambasadorul UE acasă pentru a se consulta. Eu am spus încă în octombrie 2020 că unii ambasadori UE s-au transformat în membri ai PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ - n.r.) şi convingeau partidele de dreapta să nu înainteze candidaţi la prezidenţialele (de anul trecut - n.r.). Ei nici nu se ascundeau. Pe lângă acest instrument, mai erau şi ONG-urile. Banii vin de la UE, dar sunt daţi la ONG", a declarat Dodon, citat de Ziarul Naţional.

De asemenea, Dodon a ameninţat cu proteste împotriva guvernării PAS. "Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piaţă", a afirmat fostul preşedinte socialist.

În opinia sa, Maia Sandu ar vrea un procuror general care să-i îndeplinească comenzile. "Vă spun cu ce o să se termine totul. Ei le iartă celor de la PAS totul. Scopul lor este simplu. Lor le trebuie acolo încă un verişor sau verişoară, care să deschidă dosare celor din opoziţie", a afirmat Igor Dodon, acuzând actuala guvernare de nepotism.

Natalia Morari: Până şi Plahotniuc poate muri de invidie

Jurnalista Natalia Morari, care ar fi plecată la Londra, a comentat ultimele acțiuni care au avut loc aseară la sediul Procuraturii Generale. În opinia sa, „până și Plahotniuc poate muri de invidie”, pentru felul în care au decurs lucrurile ieri, informează Unimedia.

Cu așa o viteză să analizezi toate circumstanțele din cadrul PROCESULUI penal și să decizi, după doar două ore, de a porni un DOSAR penal bazat inclusiv pe o făcătură de a lui Viorel Morari și să-l arestezi pe procurorul general cu puțin timp înainte de briefing - asta trebuie să poți, să ai un anumit talent. Aici până și Plahotniuc poate muri de invidie. Doar că el face altceva acum - el aplaudă.", a spus Natalia Morari.

Momentul în care Alexandr Stoianoglo este ridicat de mascați

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut, marți după-amiază, pentru 72 de ore, într-un dosar în care este acuzat, printre alte, de abuz în serviciu, exces de putere și declarații mincinoase. Stoianoglo a fost ridicat de mascați chiar din biroul său, din clădirea Procuraturii Generale, și escortat la domiciliu, unde au avut loc percheziții. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo și soția sa, au fost reținuți ieri de ofițerii PA. Tot ieri, ofițerii SIS au luat cu asalt clădirea PG, înainte de briefingul de presă al lui Stoianoglo. Briefingul de presă de ieri programat pentru ora 18:00 s-a amânat. Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, urma să vină cu primele declarații după suspendarea sa, dar și a adjuncților săi din funcție.

Alexandr Stoianoglo este vizat într-un dosar legat de activitatea sa în fruntea Procuraturii. Mai exact, scriu jurnaliștii Deschide.md, este vorba despre implicarea lui Alexandr Stoianoglo în dosarul „Laundromat”, prin decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Procurorul de caz, Victor Furtună, a declarat că dosarul în care figurează Stoianoglo include patru capete de acuzare - abuz în serviciu, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea de declarații mincinoase în fața unui organ competent.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Igor Dodon a plecat la Moscova cu puţin timp înainte de arestarea procurorului general din Republica Moldova şi ameninţă cu proteste