Antena Meniu Search
x

Igor Ghirkin anunţă, din puşcărie, că vrea să candideze împotriva lui Putin. Îl consideră pe actualul preşedinte "prea îngăduitor" şi "dus de nas de Occident"

Opozantul naţionalist rus Igor Ghirkin şi-a anunţat joi candidatura la preşedinţia Rusiei în anul 2024 pentru a-l înlocui pe actualul "prea îngăduitor" preşedinte Vladimir Putin cu unul care nu le va permite occidentalilor "să-l ducă de nas", relatează AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 31.08.2023, 18:17

Igor Ghirkin anunţă, din puşcărie, că vrea să candideze la preşedinţie împotriva lui Putin. Opozantul rus îl consideră pe actualul preşedinte "prea îngăduitor"
- Profimedia

"Cred că în chestiunile militare sunt mai competent decât actualul preşedinte", a declarat pe Telegram acest vechi susţinător al Kremlinului, în vârstă de 52 de ani, devenit între timp blogger militar şi un critic înverşunat al puterii ruse în urma campaniei militare lansate pe teritoriul ucrainean, pe care o susţine, dar o consideră prost condusă de nişte comandanţi incapabili.

Ghirkin aşteaptă din spatele gratiilor să fie judecat pentru "instigare la activităţi extremiste"

Fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014, Igor Ghirkin a anunţat în luna mai că un nou grup din care face parte împreună cu alţi naţionalişti ruşi a decis să facă pasul intrării în politică, într-o mişcare de opoziţie care să prevină colapsul Rusiei în faţa bulversărilor interne rezultate în urma campaniei militare ratate din Ucraina.

Arestat la începutul lunii iulie în cadrul acţiunilor represive lansate de Putin împotriva mediilor naţionaliste ruse, Igor Ghirkin aşteaptă acum din spatele gratiilor să fie judecat pentru "instigare la activităţi extremiste". El riscă până la cinci ani de închisoare şi o astfel de sentinţă i-ar zădărnici ambiţiile electorale.

Publicat pe canalul său de Telegram urmărit de peste 730.000 de persoane, anunţul candidaturii sale primise până la orele prânzului 13.000 de like-uri. "Eu nu am niciun prieten milionar", spre deosebire de Vladimir Putin, "aşadar nu va trebui să cedez cererilor lor în detrimentul economiei ruse", a adăugat Ghirkin, făcând referire la oligarhii ruşi, deşi el este văzut drept un apropiat al oligarhului naţionalist Konstantin Malofeiev.

Sancţionat de Occident încă de pe vremea când acţiona în cadrul trupelor separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Igor Ghirkin a fost condamnat în lipsă de justiţia olandeză pentru rolul său în doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, atac soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Igor Ghirkin anunţă, din puşcărie, că vrea să candideze împotriva lui Putin. Îl consideră pe actualul preşedinte "prea îngăduitor" şi "dus de nas de Occident"