Antena Meniu Search
x

INCREDIBIL! STATUL în care aproape două treimi din populaţie fumează

Deşi pare incredibil, un stat mic din Asia deţine recordul! Este vorba despre Timorul de Est

Deşi pare incredibil, un stat mic din Asia deţine recordul! Este vorba despre Timorul de Est

Raportat la numărul total al locuitorilor, aproximativ două treimi din cetăţenii statului asiatic sunt adepţii acestui viciu, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Întrebarea principală pe care jurnaliştii şi cercetătorii şi-o pun este de ce într-una dintre cele mai sărace ţări din sud-estul Asiei populaţia este atât de dependentă de tutun, scriu cei de la BBC.

Una dintre posibilele explicaţii este preţul scăzut al tutunului. Un pachet de ţigări costă în jurul a 60 de cenţi. Peste tot sunt panouri publicitare în care sunt promovate diferite mărci de ţigări. În Dill, capitala Timorului de Est, pot fi observate foarte des reclamele celebrei mărci Malboro. "Tinerii fumează din ce în ce mai mult în fiecare an, în special băieţii", susţine reprezentantul local al Organizaţiei Mondiale de Sănătate, Jorge Luna.

O a doua cauză ţine de lipsa programelor de informare asupra efectelor negative ale fumatului. Curicula şcolară de acolo nu prevede niciun program de educare a tinerilor în ceea ce priveşte efectele nocive ale acestui viciu. Mai mult, potrivit reprezentantului OMS, chiar cadrele didactice sunt cele care fumează în sălile de clasă în timpul cursurilor, oferind un exemplu negativ elevilor.

De asemenea, în Timorul de Est, fumatul este permis oriunde: în baruri, în restaurante şi în locuri publice.

Deşi fumatul este din ce în ce mai puţin popular în multe zone ale lumii, numărul total al fumătorilor este într-o continuă creştere, se arată într-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation de la Universitatea din Washington (SUA).

Un consum ridicat de ţigări se înregistrează, printre altele, în Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, China, Kuweit, Rusia, Elveţia, Uruguay şi în Filipine. La polul opus se află insulele Antigua şi Barbuda, unde doar 5% din populaţie fumează.

În ceea ce priveşte România, aproape 4,85 milioane de persoane fumează zilnic sau ocazional, se arată într-un raport lansat de Ministerul Sănătăţii în 2012.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » INCREDIBIL! STATUL în care aproape două treimi din populaţie fumează