Antena Meniu Search
x

India a concediat trei ofiţeri după ce au tras din greşeală o rachetă balistică în Pakistan

Forțele aeriene indiene au declarat marți că guvernul a concediat trei ofițeri după ce o rachetă balistică a fost lansată accidental asupra Pakistanului în luna martie, un incident pe care ambele naţiuni l-au gestionat cu calm, deoarece nu au existat victime.

de Antonia Roşu

la 24.08.2022, 17:45

India a concediat trei ofiţeri după ce au tras din greşeală o rachetă balistică în Pakistan
India a concediat trei ofiţeri după ce au tras din greşeală o rachetă balistică în Pakistan - Shutterstock

Experții militari au mai avertizat în trecut cu privire la riscul unor accidente sau al unor calcule greșite din partea celor două state, care au purtat trei războaie și s-au angajat în numeroase conflicte armate mai mici, de obicei pe teritoriul disputat al Caşmirului, relatează CNN.

BrahMos, o rachetă balistică intercontinentală, dezvoltată în comun de către Rusia și India, a fost lansată pe 9 martie. Incidentul a determinat Pakistanul să caute răspunsuri din partea guvernului indian, cu privire la mecanismele de siguranță existente pentru prevenirea lansărilor accidentale.

„Ancheta demarată cu scopul de a stabili cauzele şi persoanele responsabile pentru incident a concluzionat că abaterea de la procedurile standard de operare a trei ofițeri aflaţi în serviciu a dus la lansarea accidentală a rachetei”, au declarat forțele aeriene indiene într-un comunicat. Guvernul i-a demis pe cei trei marți.

Rachetele BrahMos pot fi lansate până la 500 de kilometri depărtare

Potrivit „Asociației pentru Controlul Armelor” din SUA, raza de acțiune a rachetei balistice BrahMos este cuprinsă între 300 de kilometri și 500 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar fi capabilă să lovească Islamabad, capitala Pakistanului, de pe o rampă de lansare aflată în nordul Indiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » India a concediat trei ofiţeri după ce au tras din greşeală o rachetă balistică în Pakistan