Antena Meniu Search
x

Indienii au luat cu asalt Statele Unite. Sute de oameni au protestat la Washington

Uniunea Europeană a decis să renunţe la tradiţionala "fotografie de familie" a liderilor săi la summiturile de la Bruxelles pentru a "moderniza" imaginea instituţiilor europene, transmite AFP.

Vezi și

Capitala federală americană a fost invadată de indieni! Câteva sute de oameni au manifestat paşnic la Washington, între hotelul lui Donald Trump şi Casa Albă.

Ei au protestat faţă de proiectul unei conducte de petrol care ar străbate pământurile lor strămoşeşti şi, poate chiar mai grav, le-ar ameninţa resursele de apă potabilă.

Reprezentanţii naţiunii Sioux şi ai altor triburi indigene din America de Nord au străbătut capitala federală, în acordurile muzicii tradiţionale.

Ei au scandat lozinci împotriva conductei de petrol aflate în construcţie în Dakota de Nord, aproape de rezervaţia lor.

Conducta va trece pe sub un lac de acumulare din care rezervaţia primeşte apă potabilă. Indienii se tem că o eventuală defecţiune ar duce la poluarea apei, cu urmări dezastruoase.

Conducta este aproape de finalizare după ce preşedintele Donald Trump a semnat, îndată după preluarea mandatului, un decret care a deblocat lucrările de construcţie.

Aşa că indienii şi-au îndreptat protestul împotriva lui Trump.

În faţa hotelului care-i poartă numele, au ridicat un uriaş cort specific poporului lor. Iar apoi l-au pedepsit, simbolic, pe preşedinte, într-un ritual tradiţional.

Manifestanţii s-au deplasat apoi la Casa Albă, unde li s-au alăturat reprezentanţi ai altor etnii şi credinţe care au ţinut să fie solidari cu ei.  

Indigenii au cântat, au dansat şi au plimbat prin faţa reşedinţei o reprezentare a conductei atât de detestate. 

Unul din liderii protestului a chemat toate naţiunile indiene să rămână unite, pentru a apăra viitorul poporului lor.

În ultimele luni, indigenii au primit sprijinul multor personalităţi ale artei şi societăţii civile. Ei au ocupat, temporar, şantierul conductei, dar au fost evacuaţi.

Din nefericire pentru ei, protestul va rămâne, probabil, fără urmări deoarece toate cererile de anulare a permisului de construcţie au fost respinse de justiţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Indienii au luat cu asalt Statele Unite. Sute de oameni au protestat la Washington