Antena Meniu Search
x

Video Infern în Insulele Canare: erupţiile ar putea dura 2 luni. Autorităţile se tem acum de norul toxic ce va fi degajat când lava ajunge în mare

Insula la Palma din Canare s-a transformat într-un infern. De 48 de ore, vulcanul Cumbre Vieja erupe neîntrerupt, iar în cursul nopţii s-a format un nou crater la mai puţin de 1 kilometru de cel principal. Lava a distrus peste 100 de locuinţe de pe dealuri, iar 5.500 de oameni au fost evacuaţi.

de Redactia Observator

la 21.09.2021, 14:41

Vezi și

Râuri de lavă, copaci carbonizaţi, incendii şi aşezări rase de pe faţa Pământului. Sunt imaginile infernul din insula La Palma. De duminică, vulcanul Cumbre Vieja erupe încontinuu. Torenţii de lavă, de 15 metri, înaintează cu 700 de metri pe oră şi topesc tot ce le stă în cale. Peste 100 de locuinţe au fost distruse, iar 5500 de oameni, dintre care 500 de turişti au fost evacuaţi. "Erau scene haotice. Era atât de haotic...mă simţeam ca într-un film SF", spune un turist.

Din fericire nu există victime, iar garda civila a început evacuarea animalelor domestice. Premierul Pedro Sanchez supervizează operaţiunile de la faţa locului. "Vom mobiliza nu doar Garda Civilă, care este deja acolo, dar şi Poliţia Naţională, pompierii, şi nu doar din efectivele locale din Canare, ci şi cele din Serviciul Militar de Urgenţă", a declarat premierul spaniol. Vulcanologii estimează că erupţiile ar putea dura şi două luni, iar pe versanţi vor curge în total între 17-20 de milioane de metri cubi de lavă. Ultima erupție majoră de pe insula La Palma a fost în 1971.

Norul toxic, principala preocupare a autorităţilor

Autorităţile spaniole se tem acum de gazul toxic ce va fi eliberat în atmosferă o dată ce lava va intra în contact cu marea. În momentul în care lava care arde la 1.000 de grade Celsius atinge apa sărată a mării ce are puţin peste 20 de grade va fi eliberat în atmosferă un nor toxic ce are în componenţă clor.

Acest gaz poate irita pielea, ochii şi căile respiratorii celor care îl inspiră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Infern în Insulele Canare: erupţiile ar putea dura 2 luni. Autorităţile se tem acum de norul toxic ce va fi degajat când lava ajunge în mare