Antena Meniu Search
x

Îngrijorare în UE. Extrema dreaptă a ieşit pe locul doi la alegerile din Suedia. Surpriză într-o ţară dominată de social-democraţi

Rezultatele parţiale de la alegerile parlamentare din Suedia, de duminică, sunt prea strânse pentru ca să fie anunţată oficial tabăra câştigătoare, a declarat premierul Magdalena Andersson, relatează BBC. Exit-poll-urile au anunţat iniţial victoria actualei coaliții de stânga, dar rezultatele parţiale raportate ulterior par să arate victoria blocului de dreapta. Aproape 7,8 milioane de alegători au fost chemaţi la urne duminică.  

de Redactia Observator

la 12.09.2022, 20:41

Vezi și

Miercuri s-ar putea termina numărarea voturilor. La scurt timp după închiderea urnelor, un sondaj exit poll al televiziunii de stat din Suedia a sugerat că coaliția actualului premier, Magdalena Andersson, formată din patru partide de stânga, va câștiga, cu 49,8% din voturi, comparativ cu 49,2%. Dar rezultatele parțiale ulterioare au pus coaliţia de dreapta în frunte. După numărarea a 94% din voturi, coaliţia de dreapta, condusă de un partid populist cu rădăcini neo-naziste ar fi obţinut 176 din cele 349 de locuri în parlament. 

Întrucât cursa este atât de strânsă, este nevoie de numărarea tuturor voturilor, inclusiv cele prin poștă și cele anticipate, pentru anunţarea rezultatelor finale în următoarele zile.  Oricare ar fi rezultatul, extrema-dreaptă din Suedia a înregistrat o victorie semnificativă, devenind al doilea partid din țară, după social-democrați, relatează BBC.

Cu toate acestea, liderul partidului Democrații Suedezi, Jimmie Akesson, are şanse mici să devină premier chiar dacă coaliţia de dreapta câștigă cel mai mare număr de locuri. Liderul Partidului Moderat, al treilea cel mai mare partid, Ulf Kristersson este favorit să preia acest rol, iar extrema dreaptă va face parte din guvernul acestuia. 

Născuți dintr-o mișcare neo-nazistă la sfârșitul anilor 1980, Democrații Suedezi sunt anti-imigrație şi au intrat în parlament cu 5,7% din voturi în 2010, procentul a urcat la 17,5% în 2018. Şi se pare că va ajunge la peste 20% acum. Liderul Partidului Moderat, Ulf Kristersson, a făcut o schimbare majoră în politica suedeză în 2019, când a demarat negocieri cu Democrații Suedezi, care fuseseră mult timp tratați ca niște paria de către celelalte partide politice. Social-democrații Magdalenei Andersson au guvernat Suedia din 2014 și au dominat peisajul politic al țării din anii 1930. 

Prezența la vot era de așteptat să fie ridicată. Campania a fost dominată de teme favorabile dreptei precum: criminalitate şi reglări de conturi între bande, probleme de integrare, explozia facturilor la energie. În timp ce violența stradală era cândva izolată, ea s-a extins la spații publice, cum ar fi parcuri și centre comerciale, stârnind îngrijorare în rândul suedezilor obișnuiți într-o țară cunoscută ca fiind sigură și pașnică. Un guvern de dreapta ar reprezenta o schimbare majoră pentru Suedia după opt ani de guverne a social-democraților, scrie BBC care vorbeşte de un discurs anti-imigranţi din ce în ce mai puternic în Suedia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Îngrijorare în UE. Extrema dreaptă a ieşit pe locul doi la alegerile din Suedia. Surpriză într-o ţară dominată de social-democraţi